Hoppa till huvudinnehåll

Lundell och Sallinen ansluter till Lejonens VM-uppladdning: "Så klart är det en stor ära, jag är jätteivrig"

Anton Lundell och Jere Sallinen firar.
Anton Lundell och Jere Sallinen får förtroende av Jukka Jalonen. Anton Lundell och Jere Sallinen firar. Bild: Matti Raivio/All Over Press Anton Lundell,Jere Sallinen

Herrarnas ishockeylandslag är i Vierumäki för ett förberedande VM-läger. Nästa vecka ansluter HIFK-duon Anton Lundell och Jere Sallinen till truppen.

HIFK:s säsong tog slut efter bronsmatchen i onsdags och för de flesta spelarna börjar ett välförtjänt sommarlov.

Men för HIFK-anfallarna Anton Lundells och Jere Sallinens del förlängs säsongen i form av Tjeckiens EHT-turnering, och om allt går som herrarna planerar, fortsätter säsongen med VM i Riga.

– Så klart är det en stor ära, jag är jätteivrig. Jag åker med nästa vecka och ser mycket fram emot det, säger Lundell till Yle Sporten.

– Mitt mål är så klart att vara med i VM-truppen. Jag ska spela enligt mina styrkor och försöka hjälpa laget att klara sig, säger 19-åringen.

Förra veckan tog Lejonlotsen Jukka Jalonen ut ett lag som enligt honom är en "bra mix av ungdomlig iver och erfarenhet". Lundell och Sallinen passar bra in i den devisen: den ena är minsann ung, den andra minst lika erfaren.

Tudelade säsonger

Jere Sallinen var HIFK:s kapten och bästa poängplockare i grundserien med 15+20=35, men hade – liksom några andra av tungviktarna i HIFK – aningen svårt att få i gång alla cylindrar i slutspelet. Jakten på guldet tog slut efter semifinalförlusten mot TPS. Hans poängsaldo blev 4+0=4.

Sallinen har spelat i VM 2014 och 2019 och var med andra ord med när Finland vann sitt tredje VM-guld.

Anton Lundell spelade bara drygt hälften av grundseriematcherna, men snittade nästan en poäng per match och gjorde en ytterst stark säsong (26 matcher, 16+9=25). I slutspelet avtog den goda poängtakten och det blev bara 1+2=3 poäng på åtta matcher.

Lundell debuterade i landslaget i den svenska EHT-turneringen i januari. I juniorsammanhang har han vunnit guld i både U18-VM och U20-VM.

I onsdags fick Avangard Omsks backduo Oliwer Kaski och Ville Pokka också inbjudan till landslaget. Den ursprungliga landslagstruppen hittas här.

I EHT-turneringen nästa vecka möter Lejonen värdnationen Tjeckien på onsdag, Ryssland på torsdag och avrundar mot Sverige på lördag.

Efter Tjeckien-turneringen fastställs VM-truppen som omedelbart åker vidare till Riga.