Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om branden i väntrummet på järnvägsstationen i Karis: “Inget vettigt motiv”

En brandbil står parkerad utanför en gul träbyggnad som är en järnvägsstation. Till höger löper järnvägsspåren.
Den 4 maj tände en minderårig person på en gardin som i sin tur ledde till att en vägg började brinna i väntrummet på Karis järnvägsstation. En brandbil står parkerad utanför en gul träbyggnad som är en järnvägsstation. Till höger löper järnvägsspåren. Bild: Malin Valtonen / Yle eldsvådor,Karis järnvägsstation,Karis

Polisen har i dag släppt den minderåriga person som är misstänkt för branden i väntrummet på Karis järnvägsstation. Personen har inte kunnat uppge ett vettigt motiv till händelsen, uppger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Det var tisdagen den 4 maj som en vägg i väntrummet på Karis järnvägsstation sattes i brand. I förundersökningen kom det fram att personen tänt på en gardin vilket ledde till att väggen började brinna.

Västra Nylands räddningsverk och Karis frivilliga brandkår fick elden snabbt under kontroll.

Polisen kunde gripa en minderårig person tack vare övervakningskameror och vittnesiakttagelser.

Ingen häktningsframställan till tingsrätten

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm på Raseborgspolisen berättar att polisen inte gjort en häktningsframställan till tingsrätten, utan personen släpptes i dag (7.5).

Den gripna personen har i förhör erkänt gärningen, men inte kunnat uppge ett vettigt motiv, säger Sjöholm.

- Det har antagligen handlat om ungdomligt oförstånd, att man inte förstått vad det kan leda till.

Förundersökningen pågår ännu och Sjöholm hoppas ärendet kan föras till åtalsprövning i maj.

Vissa förutsättningar måste uppfyllas för en häktning

Polisen har i samarbete med åklagarmyndigheterna gjort bedömningen den gripna personen inte ska häktas eftersom vissa förutsättningar inte uppfylls.

Mats Sjöholm berättar att om det lindrigaste straffet för ett brott är minst två år fängelse så behöver inga särskilda förutsättningar finnas för att en häktningsframställan ska kunna göras.

Men om det handlar om ett lindrigare straff, så som i detta fall, så måste vissa förutsättningar uppfyllas för att personen ska kunna häktas: personen kanske flyr, förstör bevis eller fortsätter sin brottsliga bana.

Inga av de här förutsättningarna uppfylldes, och dessutom krävs det vägande skäl för att en misstänkt som inte fyllt 18 år skall häktas.