Hoppa till huvudinnehåll

Rämö storspelade då TPS tog hem första finalronden – Lauri Pajuniemis dubbel säkrade segern: "Jag är här för att avgöra matcher"

Lauri Pajuniemi firar mål med lagkamrater.
Lauri Pajuniemi (till vänster) var produktiv i den första finalen. Lauri Pajuniemi firar mål med lagkamrater. Bild: Elmeri Elo / All Over Press TPS (ishockey herrar),Lauri Pajuniemi,FM-ligan i ishockey

Lukko må ha skapat mycket och skjutit dubbelt mer – men det var främst TPS som stod för målproduktionen i den första ligafinalen. ”Vi var effektiva och måste tacka målvakten för segern”, säger tvåmålsskytten Lauri Pajuniemi efter TPS 4–1-vinst.

FM-ligafinaler i Raumo är en väldigt ovanlig syn. Senast Lukko tog sig till finalspel var 1988 – sitt enda FM-guld vann laget för 58 år sedan.

Nu är de blågula grundserievinnarna ändå nära fullträffen. Finalhindret TPS tog hem pokalen senaste gången man spelade i finalerna, år 2010.

Lukko har varit i toppslag på hemmaplan denna säsong och i den första finalen producerade man också mycket framåt. Man sköt dubbelt fler skott än sina gäster – men TPS brydde sig inte i statistiken och tog hem den första finalen.

– Vi har inte ändrat på någonting. Vi körde på med vårt karakteristiska kämpande. Alla spelare i laget är med i det här, betonade TPS Juhani Jasu för Yle Puhe efter 4–1-segern.

Press gav Lukko hopp

TPS tog ett steg mot en stulen hemmaplansfördel redan i den första perioden. Lukkos Kristian Pospisil ådrog sig en onödig huvudtacklingsutvisning och Henrik Larsson pangade in första finalmålet från blålinjen.

Lukko fick en jobbig start på den andra perioden. TPS hann träffa i stolpen två gånger, innan Topias Haapanen tryckte in pucken från närhåll i den tredje minuten.

Lukkos chefstränare Pekka Virta, som återhämtat sig från sin coronakamp och följde med matchen från läktaren, besökte spelarbåset ett par gånger för att elda upp hemmalaget. Drygt halvvägs in i matchen vandrade stjärnbacken Robin Press upp från blålinjen och stod för en snygg reducering.

– Vi var spända i början och nådde inte vår högstanivå. Vi kom med i matchen tack vare vår reducering och lyckades pressa, men utan resultat, konstaterade Lukkotränaren Erik Hämäläinen i C Mores sändning.

”Vi kan bättre”

Lukko kom nämligen inte närmare än Press reducering. I period tre stal Lauri Pajuniemi i stället showen.

Först satte TPS-prickskytten 3–1 genom ett stenhårt handledsskott. Med några minuter kvar lyfte han in 4–1 med backhand.

I Åbomålet glänste Karri Rämö, som räddade 35 skott. Hemmakollegan Lassi Lehtinen stod bara för 15 räddningar.

– Jag är i det här laget för att jag kan avgöra matcher. Vi var effektiva och man måste också tacka Rämö för segern, hyllade Pajuniemi, som också stod för en assist till segermålet.

– Segern smakar gott, men vi var inte på den toppnivå som vi hade mot HIFK. Vi kan ännu förbättra spelet med puck och i fortsättningen måste vi få till längre anfall i Lukkos ända.

Finalserien fortsätter i Raumo i morgon. Tre segrar krävs för ligaguld.

Resultat, final 1/5:

Lukko–TPS 1–4 (0–1, 1–1, 0–2)
11.55 Henrik Larsson (Ruslan Ishakov-Josh Kestner) 0–1 pp
23.16 Topias Haapanen (Juuso Pärssinen-Lauri Pajuniemi) 0–2
33.45 Robin Press (Thomas Gregoire-Aleksi Saarela) 1–2 pp
52.53 Lauri Pajuniemi 1–3
56.24 Lauri Pajuniemi (Mikael Pyyhtiä) 1–4

Målvakter:
Lassi Lehtinen Lukko 4+5+6=15
Karri Rämö TPS 9+14+12=35

TPS leder finalserien med 1–0 i segrar.