Hoppa till huvudinnehåll

Regionförvaltningsverket i södra Finland förlänger coronarestriktionerna i fyra sjukvårdsdistrikt

Fotgängare och en cyklist med masker ute i stadstrafiken.
Restriktionerna förlängs till slutet av maj i fyra sjukvårdsdistrikt i södra Finland Fotgängare och en cyklist med masker ute i stadstrafiken. Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker

Regionförvaltningsverket i södra Finland förlänger coronarestriktionerna med två veckor i fyra sjukvårdsdistrikt.

Restriktionerna förlängs till 31 maj i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

Enligt ett tidigare beslut är restriktionerna i kraft till den 16 maj.

Coronaepidemin är i fasen för samhällsspridning i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands samt Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Samhällsspridning är den allvarligaste typen av smittospridning.

I de här sjukvårdsdistrikten bibehålls begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer.

Lindrigare begränsningar i Egentliga Tavastland

I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen. Där är begränsningarna lindrigare, tio personer får träffas samtidigt.

Också vid mindre sammankomster måste Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner följas.

Regeln att det ska vara möjligt att hålla säkert avstånd i kundutrymmen förlängs till 31 maj.

Kunderna ska kunna undvika närkontakt till exempel genom att antalet kunder begränsas och besökarna ges olika tider då de får vistas i lokalen.

Regionförvaltningsverket i södra Finland är redo att snabbt fatta nya beslut om läget så kräver.

Bättre i Kymmenedalen

För Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt har utvecklingen gått i gynnsam riktning.

Regionförvaltningsverket i södra Finland har för avsikt att fatta ett nytt beslut om sammankomstbegränsningarna i Kymmenedalen i början av nästa vecka. Verket informerar separat om eventuella nya begränsningar.

Fram till 16 maj får offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst sex personer ordnas bara man beaktar säkert avstånd och hygienrutiner.

Källa: Regionförvaltningsverket i södra Finlands pressmeddelande