Hoppa till huvudinnehåll

Staten reserverar 128 miljoner i tilläggsbudgeten för Hessundsbron och Rävsundsbron

Kirjalansalmen silta, Rävsundsbron
Staten reserverar 128 miljoner i tilläggsbudgeten för Hessundsbron och Rävsundsbron Kirjalansalmen silta, Rävsundsbron Bild: Arash Matin / Yle Pargas,S:t Karins,Rävsundet,Rävsundsbron,Kirjalansalmen silta

Planerna på att förnya Rävsundsbron och Hessundsbron i Pargas har vind i seglen. På fredagen publicerades finansministeriets tilläggsbudget och i den framgår att 128 miljoner euro reserverats för broprojekten.

För tillfället har 3 miljoner euro beviljats för sammanställningen av en byggplan.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) lovade i januari att en ny bro skulle ersätta Rävsundsbron. Arbetet skulle inledas 2022-23. För att hålla den här tidtabellen måste man börja sammanställa en byggplan och lägga ut byggprojektet på offertrunda omedelbart. Att göra en byggplan beräknas ta 1,5 år.

Enligt staten är målet med projektet att säkra de viktigaste delarna av infrastrukturen i Åbolands skärgård. Förnyandet av broarna skulle möjliggöra transporter med tunga långtradare, en förutsättning för industrin och näringslivet i regionen.