Hoppa till huvudinnehåll

TPS presenterade prestigevärvning till mittfältet – Kasper Hämäläinen ska spela i division 1: "Realistiskt att lyfta TPS tillbaka till toppen"

Kasper Hämäläinen springer.
Kasper Hämäläinen återvänder hem. Kasper Hämäläinen springer. Bild: imago images/CTK Photo/ All Over Press Kasper Hämäläinen

Efter ett långt utlandsäventyr är Kasper Hämäläinen tillbaka i finländsk fotboll. Den 34-årige mittfältaren flyttar hem till Åbo för att spela i division 1 med TPS. ”Det är realistiskt att lyfta TPS tillbaka till toppen”, menar Hämäläinen.

För ett par månader sedan spred sig rykten om att Kasper Hämäläinen funderade på att flytta från Tjeckien till Finland. Barnen närmar sig skolåldern och den förre landslagsmittfältaren hade svårt att få speltid i klubblaget.

Nu är flytten ett faktum. Ett par dagar efter TPS premiärkryss presenterar klubben en ytterst meriterad förstärkning i division 1-sammanhang.

Kasper Hämäläinen är klar för spel i Åboklubben över säsongen 2023. Kontraktet träder i kraft då övergångsperioden börjar i juli.

– Jag spelar i åtminstone 2,5 år. Det finns en option för förlängning också efter det, ifall jag ännu är på gång. Jag har spelat kontinuerligt i Tjeckien och formen är mycket bra.

– Nu är det dags att slå sig ner i hemregionen, det känns jättefint att komma tillbaka, konstaterar Hämäläinen i klubbens pressmeddelande.

”TPS har verktygen som krävs”

Att det är Jonatan Johansson som leder laget ökade Hämäläinens intresse.

– Hela projektet som ”Tintin” har i TPS är riktigt intressant. Jag tror att det är realistiskt att lyfta TPS tillbaka till toppen. Det händer inte på en dag, men vi har verktygen som krävs, säger Hämäläinen.

– Det här är en orsak till att värvningen av en offensiv spelare dröjt för oss. ”Kappe” förstärker vårt centrala anfallsspel, han har spelat på mitten, i kanten, men också på topp. Han för också med sig trovärdighet, så klubbledningen ska ha ett stort tack för att allt ordnade sig, säger i sin tur TPS-tränaren Johansson.

Hämäläinen slog igenom på liganivå i TPS och gjorde sammanlagt 97 matcher för klubben mellan 2003 och 2009. Därefter blev det tre säsonger i Allsvenskan med Djurgården. Sedan flyttade han till den polska storklubben Lech Poznán.

2016 bytte han till ärkerivalen Legia Warszava där han fick debutera i Champions League. De två senaste säsongerna har han spenderat i tjeckiska Jablonec. Hämäläinen har spelat 63 landskamper, senast han fanns med i den blåvita truppen var i mars 2019.