Hoppa till huvudinnehåll

”Utan färdtjänst slutar många taxiföretagare” - nytt andelslag vill sköta färdtjänsten i Raseborg

En rullstolsburen person syns bland människor som är ute och går.
Den som är rullstolsburen har också rätt att komma i väg hemifrån, där är färdtjänsten en viktig lagstadgad service i kommunerna. En rullstolsburen person syns bland människor som är ute och går. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle man,kvinna,rullstolar,Fotgängare,skuggor,trottoarer

Ett nytt andelslag, Taxi Raseborg, vill sköta färdtjänsten på hemorten. Utan färdtjänst kommer många taxiföretagare att sluta, säger Roy Vidfält som håller i trådarna för andelslaget. I Lojo utreder man nu en ny modell som skulle ge flera företagare chans att sköta färdtjänsten.

Roy Vidfält leder projektet med att skapa andelslaget Taxi Raseborg.

- Meningen är att finnas till för staden, alla invånare och turister samt även sköta färdtjänsten.

Vidfält förklarar att man vill skapa ett nytt system efter taxilagen 2018. Från och med juli 2018 råder nämligen fri konkurrens inom taxibranschen.

Det här har lett till att det är svårt för vem som helst att få tag på taxi, säger Krister Westerlund som jobbat över 40 år inom taxibranschen.

- Det är ingen ordning och reda, utan rena rama vilda västern. Folk får helt enkelt inte tag på taxibilar då de beställer skjuts.

Fyra personer som bildar andelslaget Taxi Raseborg: Rabbe Österlund, Krister Westerlund, Roy Vidfält och Tom Holmqvist.
Andelslaget Taxi Raseborg grundas snart och då hoppas taxiföretagare att det ska bli lättare få tag på taxi i Raseborg. Från vänster Rabbe Österlund, Krister Westerlund, Roy Vidfält och Tom Holmqvist. Fyra personer som bildar andelslaget Taxi Raseborg: Rabbe Österlund, Krister Westerlund, Roy Vidfält och Tom Holmqvist. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,roy vidfält rabbe österlund krister westerlund tom holmqvist

Det här vill nu Taxi Raseborg råda bot på.

Varför skulle situationen bli bättre med Taxi Raseborg?

- Nyckeln till framgång är att gå tillbaka till tiden då det fanns en fungerande jour, det ska finnas taxibilar dygnet runt, säger Roy Vidfält.

Här kan du lyssna på planerna för Taxi Raseborg. Artikeln fortsätter efter inslaget.

Lång process om färdtjänst i Västnyland

Samtidigt vill andelslaget även sköta färdtjänsten i Raseborg som är en viktig inkomstkälla för taxiföretagarna.

Vad är färdtjänst?

Färdtjänst är en lagstadgad service som ska göra det möjligt för personer med olika funktionsvariationer att leva ett normalt liv.

Om du till exempel inte kan se, har svårt att röra dig eller kanske har svårt att göra dig förstådd hör du till dem som har rätt till färdtjänst. Din funktionsvariation innebär att du inte kan använda kollektivtrafik eller köra bil.

Men du har enligt lagen rätt till ett fullvärdigt liv och en vardag som alla andra. Du ska kunna gå och handla, träffa vänner och besöka biblioteket. Då får du använda taxi för de här resorna. Du beviljas ett begränsat antal resor per månad och tjänsten kallas färdtjänst.

Kommunen ansvarar för att färdtjänsten fungerar och att klienterna får den information de behöver om hur tjänsten fungerar i olika situationer.

Färdtjänsten i dessa fall bygger på en lag som kallas lagen om service och stöd på grund av handikapp.

Det finns också färdtjänst som beviljas enligt socialvårdslagen. Då gäller det oftast de äldre och tanken med den färdtjänsten är att hjälpa de äldre leva självständigt hemma och upprätthålla sina sociala nätverk.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.
En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats. Bild: Yle/Sofi Nordmyr funktionshinder,funktionsnedsatta,tillgänglighet,personer med funktionsnedsättning,funktionsnedsättning,parkeringsplatser

I dag sköts färdtjänsten i Västnyland av ett stort bolag, Lähitaksi. Tio kommuner med Esbo i spetsen började planera en ny färdcentral, men de planerna rann ut i sanden då den ena kommunen efter den andra drog sig ur samarbetet.

Lojo stad utreder nu en ny färdtjänstmodell tillsammans med Raseborg, Ingå och Sjundeå. Hangö utreder ännu om staden kunde sköta färdtjänsten i egen regi.

"Färdtjänsten gör att det finns taxibilar i regionen"

Det blivande andelslaget vill alltså vara med och konkurrera om färdtjänsten i Raseborg. Det viktiga är att vara ett alternativ som kan sköta färdtjänsten, säger Vidfält.

- Vi har lokala tvåspråkiga chaufförer och en förmedlingscentral som är tvåspråkig. Den central vi förhandlar med har svenskspråkig personal från morgon till sen eftermiddag.

- Det är viktigt att färdtjänstfrågan får en bra lösning. Färdtjänsten är en sak som gör att det finns taxibilar i vår region.

Roy Vidfält räknar med att det behövs mellan 15 och 25 taxibilar för att sköta färdtjänsten och all annan service i Raseborg.

- Det är inget problem, det finns tillräckligt med företagare som vill satsa.

Taxi Raseborg: Liten organisation är billigare

Roy Vidfält tror att en lokal aktör skulle ge staden Raseborg mera.

- Vi är garanterat lika konkurrenskraftiga tack vare att vi är lokala.

Vidfält har inga ekonomiska kalkyler för att visa hur mycket mera konkurrenskraftig Taxi Raseborg är. Taxiföretagaren Rabbe Österlund anser att Taxi Raseborg är billigare eftersom organisationen är mindre.

Vidfält håller med om att en mindre organisation har ekonomiska fördelar.

- Raseborg borde ta sitt ansvar och se till att lokala företag har en möjlighet att delta i upphandlingar.

- Vi står inför stora problem om staden åsidosätter lokala företagare. Om det inte finns förutsättningar att köra dagtid, så kan jag garantera att det inte är många som kör på kvällarna. Man kan inte ha en jour kvällstid om man inte har arbete på dagen, det är en lönsamhetsfråga.

Modell tas från Vanda och Kervo?

Lojo och de övriga kommunerna utreder nu om den modell för färdtjänsten som Vanda och Kervo har skulle kunna fungera i Västnyland.

Benita Öberg, social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg, säger att det kan bli fråga om att skapa en modell där kunderna kan välja mellan flera olika producenter. I dag är det ett företag som sköter färdtjänsten i Västnyland.

Här redogör Benita Öberg för samarbetet med Lojo. Artikeln fortsätter efter inslaget.

Benita Öberg ser det inte som omöjligt att Taxi Raseborg har en chans att sköta färdtjänsten i Raseborg.

- Just nu är det begränsat till Lähitaksi och då måste företagaren höra till det företaget. Om det blir flera företag som får erbjuda färdtjänster så kan Taxi Raseborg vara en av dem. Jag känner inte till den modell de erbjuder, men vi ska ha ett möte med dem tillsammans med stadsdirektören så vi kan bekanta oss med deras modell.

Staden samlar också in åsikter av äldrerådet, handikapprådet och taxiföretagarna.

Taxi Raseborg tycker att Raseborgs stad borde ta ansvar och välja lokala företagare, vad anser du om det?

- Raseborgs stads ansvar är att ordna lagstadgad service, så som färdtjänst. Vi måste upphandla färdtjänsten eftersom den kostar staden cirka 800 000 euro om året. Det är klart att vi ska vara måna om företagarna, och jag hoppas att den här modellen gör att så många som möjligt kan delta i upphandlingen.

Avtalen om färdtjänsten torde vara klara den 1 oktober.