Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Det är inte många finländare som planerar resa utomlands i sommar

Två kvinnor med munskydd står lutade mot varandra och mot ett broräcke i vit sten. Bakom räcket syns en kanal i Venedig och husen på bägge sidor.
Utomlandsresor lockar inte särskilt många finländare i sommar. Två kvinnor med munskydd står lutade mot varandra och mot ett broräcke i vit sten. Bakom räcket syns en kanal i Venedig och husen på bägge sidor. Bild: Christine Sandberg Venedig,Canal Grande,Ponte di Rialto

De flesta finländarna planerar att tillbringa sommaren i hemlandet. Endast ett fåtal har bokat eller planerar en resa utomlands, visar en enkät som Uutissuomalainen låtit göra.

Av dem som svarade på enkäten uppgav tre procent att de redan bokat en resa och sex procent uppgav att de planerar en utomlandsresa.

43 procent uppgav att de inte har några planer på att åka utomlands i sommar på grund av coronapandemin.

Under normala år skulle var tredje redan ha gjort slag i saken

"Resultatet motsvarar den uppfattning som vi har av läget. Resebyråernas och researrangörernas försäljning var i mars cirka fem procent av vad den var i mars 2019", säger Heli Mäki-Fränti, vd för förbundet för den inhemska turismbranschen Suomen matkailualan liitto.

I normala fall skulle redan 30-40 procent av finländarna ha bokat eller hålla på att planera en utomlandsresa så här års, säger Mäki-Fränti.

Branschexperter säger att coronavirusläget i världen mest påverkat höginkomsttagarna och huvudstadsregionens invånare vad gäller reseval. Också i år väntas många resa runt i Finland under semestern.

Enkäten, som besvarades av tusen finländare, gjordes av Tietoykkönen Oy.