Hoppa till huvudinnehåll

Dyr dom: Datorspelsföretaget Supercell ska betala 90 miljoner för patentintrång

Supercells mötesrum med Hay Day-tema.
Supercell uppskattas ha tjänat tre miljarder dollar i USA under tiden för patentintrånget. På bilden är företagets mötesrum med Hay Day-tema. Supercells mötesrum med Hay Day-tema. Bild: Kristiina Lehto / Yle Supercell

Det finländska datorspelsföretaget Supercell ska betala 92,2 miljoner dollar till det japanska företaget Gree för att ha använt deras patent. Så lyder domen som fälldes i USA på fredagen.

Enligt domen har Supercell gjort sig skyldiga till sex patentintrång. Intrången gäller metoder som används i spel vid bland annat strider mellan spelare, men också metoder som lockar spelare till att köpa saker i spelet.

Supercells populäraste spel Clash of Clans, Clash Royale och Hay Day är alla så kallade freemiumspel, som är gratis men erbjuder spelarna fler funktioner och fördelar mot betalning.

Supercell uppskattas ha tjänat tre miljarder dollar på de tre spelen i USA under tiden för patentintrånget.

Supercell anser att Grees patent inte är giltiga och tänker överklaga beslutet.

– För oss är det en ära att utveckla spel som baserar på våra egna idéer. Vi fortsätter att tro att de patent som Gree nämner i stämningen är ogiltiga, och att vi inte är skyldiga till patentintrång, kommenterar Supercell i ett mejl till nyhetsbyrån STT.

Kinesiska Tecent köpte 84 procent av Supercell år 2016.

Källor: Bloomberg, STT