Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF redo för sjunde säsongen i fotbollsettan: "Ligaspel 2022 är ett realistiskt mål"

Juuso Liukkonen springer med bollen.
EIF-spelarna Juuso Liukkonen (med bollen), Jarkko Heimonen och André Österholm inleder division 1-säsongen med en match mot Jaro från Jakobstad. Juuso Liukkonen springer med bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Pargas,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ettan,fotboll,fotbollsspelare,Juuso Liukkonen

Ekenäs IF:s herrlag står in för sin sjunde säsong i den näst högsta fotbollsserien division 1. Målet är att ta steget uppåt och spela ligafotboll 2022. EIF möter Jaro från Jakobstad i seriepremiären på söndag (9.5).

Det är aktiebolaget bakom EIF:s representationslag som för flera månader sedan deklarerade att målet är att spela ligafotboll i Ekenäs säsongen 2022.

När serien kör i gång står alla lag på noll poäng― Guillem Santesmases, tränare i EIF

Säsongen 2020 placerade sig EIF på fjärde plats i division 1.

EIF:s placeringar säsongerna 2010-2020

2010 division 2 elfte (degradering)
2011 division 3 etta (avancemang)
2012 division 2 fjärde
2013 division 2 etta (kvalspel)
2014 division 2 etta (avancemang)
2015 division 1 åttonde
2016 division 1 åttonde
2017 division 1 sjunde
2018 division 1 tredje
2019 division 1 sjätte
2020 division 1 fjärde

EIF:s tränare Guillem Santesmases och spelarna i laget ställer sig försiktigt positivt till målsättningen.

- När serien kör i gång står alla lag på noll poäng, svarar Santesmases på frågan om målet är realistiskt.

EIF:s spanska tränare använder gärna uttryck som till exempel "vi går in för att vinna varje match" och "vi tar en match i taget", då han pratar om målsättningar.

Han konstaterar vidare att det är väldigt svårt att säga var EIF står i jämförelse med de övriga elva lagen i serien.

- Matcherna i finska cupen eller träningsmatcherna under försäsongen berättar inte allt för mycket om styrkeförhållandena mellan lagen.

Santesmases, som med sina 25 år är seriens klart yngsta tränare, säger att de tre första matcherna som spelas under åtta dagar kommer att berätta mer om var EIF står i förhållande till de andra lagen

- Vi har tränat och tränar hårt för att vi ska vara redo genast från start, säger han.

Tuff start i serien

Lagkaptenen Zacharias Ekström håller med om att den första veckan med två hemmamatcher och en bortamatch ger en fingervisning om den kommande säsongen.

EIF inleder hemma mot Jaro (9.5), sedan spelar Ekenäslaget i S:t Michels mot MP och efter det kommer serienykomlingen Jippo på besök till Ekenäs (16.5).

- Vi har ju en del skador inför premiärveckan, så det är bra att vi har en relativt bred trupp, säger Ekström.

EIF:s Zacharias Ekström med bollen i fötterna.
Zacharias Ekström fortsätter som lagkapten i EIF. EIF:s Zacharias Ekström med bollen i fötterna. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ettan,fotboll,fotbollsspelare,zacharias ekström

EIF lyckades hålla kvar en del av spelarna från säsongen 2020 i sitt lag. En del spelare lämnade klubben, men EIF har lyckats värva några riktigt intressant spelare för säsongen 2021.

Första ryska spelaren i EIF

En av de mest intressanta nya spelarna i laget är ryske Stanislav Efimov. Den 27 år gamla offensiva mittfältsspelaren kommer närmast från FC Van i högsta serien i Armenien.

Efimov kan också ståta med fem matcher i Europa League. Han kommer till EIF eftersom det erbjudande klubben kom med verkade intressant.

- Jag hade hört att nivån på division 1 i Finland är bra, så jag ser det här som ett bra steg i min karriär, säger Efimov.

EIF:s Stanislav Efimov med bollen i fötterna.
Stanislav Efimov är den första ryske spelaren att representera Ekenäs IF. EIF:s Stanislav Efimov med bollen i fötterna. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Pargas IF,Pargas,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Åboland,Ettan,Tvåan (fotboll),fotboll,fotbollsspelare,stanislav efimov

Han konstaterar att EIF spelar bra kombinationsfotboll, pressar högt och har alla chanser att nå målet att stiga till högsta serien. Efimov säger att den spanska tränartrion är väldigt bra.

- Alla känner till spansk fotboll och jag tror att alla fotbollsspelare vill spela i Spanien och i lag som har spanska tränare, säger Stanislav Efimov.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet med Stanislav Efimov:

Han säger att han vill göra många mål den här säsongen, men att han förstås spelar för att laget ska vinna alla matcher.

- Vinner vi matchen och jag dessutom gör mål, blir jag dubbelt så glad, säger han.

Skador och nya spelare

Under försäsongen skadade nyförvärvet Alexander Forsström sitt knä så illa att han är borta hela säsongen. Mittfältsspelaren Joona Tapani som gjorde en bra säsong i EIF i fjol dras med en stressfraktur i ryggen.

Ekenäs IF säsongen 2021

Ekenäs IF i fotbollsettan 2021

Spelarna (inom parentes säsongen 2020):
1 Mehdi El Moutacim, målvakt (SJK Akatemia)
2 Jarkko Heimonen
5 Oliver Pettersson (EPS)
6 Riku Selander (HIFK)
7 Andre Österholm (Sirius)
8 Xhevdet Gela
9 Juuso Liukkonen
10 Valdrin Rashica (FC Lahti)
11 Akseli Ollila (KPV)
13 William Lindqvist
14 Simon Lindholm
15 August Björklund
16 Sami Kankaristo
17 Zacharias Ekström
18 Joona Tapani, skadad i premiären
20 Robert Bäckman
22 Julius Kangaslahti (TPS)
23 Jakob Gottberg
25 Ville Sevon
29 Olli Jakonen (SalPa)
31 Stanislav Efimov (FC Van)
33 Oskari Sallinen (KuPS)
34 Tuukka Andberg (HIFK)
46 Tom Grönroos, målvakt
58 Reza Heidari (AC Kajaani)
63 Alexander Forsström, skadad hela säsongen
80 Jonathan Jäntti, målvakt, (PEPO) skadad, missar de första matcherna

Tränare:
Guillem Santesmases
Rubén Maya Pérez
Manuel Bejarano (fysik)
Johan Estlander

Lagledare:
Ville Orasmaa
Thomas Virranvuo

Tejpare:
Heikki Orasmaa
Kim Nyström

Sportchef:
Peter Haglund

Målvakten Jonathan Jäntti, tillbaks i EIF efter ett par säsonger i andra klubbar, återhämtar sig i några veckor från en knäoperation.

Forsströms och Tapanis skador fick klubben att reagera. Med kort varsel värvades Akseli Ollila, i fjol i KPV i Karleby och Oskari Sallinen till undsättning.

Flera spelare fajtas om bollen.
Rutinerade Xhevdet Gela (i grön tröja i mitten) fortsätter i EIF och hör till de viktigaste spelarna i laget. Flera spelare fajtas om bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Pargas IF,Pargas,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Åboland,Ettan,Tvåan (fotboll),fotboll,fotbollsspelare,EIF - PIF 2.5.21

Ollila, 21 år, som var EIF:s bästa målskytt säsongerna 2018 och 2019, förstärker EIF:s anfallsspel. Mittfältsspelaren Sallinen, 19 år, kommer närmast från ligaklubben Kuopion Palloseuras organisation, men har tillbringat två säsonger i holländska Groningens fotbollsakademi.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet med Zacharias Ekström:

Zacharias Ekström öser beröm över Oskari Sallinen.

- Han löper mycket och ger aldrig upp. Oskari har också rätt inställning på träningarna och kräver mycket av sig själv. Bara han kommer in i vårt spelsystem blir det riktigt bra, säger Ekström.

Han säger att det också lönar sig att hålla ett extra öga på Stanislav Efimov som i några träningsmatcher spelat på samma kant som Ekström.

- Han har kommit bra in i laget och är en teknisk spelare. Jag har väldigt lätt att spela med honom, säger Ekström.

37 mål försvann

EIF gjorde 45 mål säsongen 2020 i herrettan. Sammanlagt elva spelare antecknades i målprotokollet och av dem har sju spelare lämnat klubben. De här sju spelarna noterades för 37 mål i fjol.

Under matcherna i finska cupen och i de många träningsmatcher EIF spelat har målskyttet fördelat sig på ganska många spelare.

EIF har också förstärkt laget med några anfallsglada spelare. Olli Jakonen kommer från grannklubben Salon Palloilijat, svensken André Österholm från svenska Sirius, kosovanska Valdrin Rashica från ligaklubben FC Lahti och Reza Heidari från AC Kajaani.

Mehdi El Moutacim håller en boll i famnen och blickar ut mot plan.
Målvakten Mehdi El Moutacim har vaktat EIF-målet i nästan alla matcher under försäsongen. Mehdi El Moutacim håller en boll i famnen och blickar ut mot plan. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,målvakter,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Mehdi El Moutacim

På plussidan finns också duktiga målvakten Mehdi El Moutacim som återvänder till moderklubben efter en säsong i Seinäjokiklubben SJK:s organisation.

Ny för den här säsongen är också unga Oliver Pettersson, 18 år, som gjort bra i från sig under försäsongen. Han spelade för EPS i division 2 i fjol. Från ligaklubben HIFK återvänder Riku Selander och från samma klubb kommer mittbacken Tuukka Andberg.

Vi har väntat länge på att matcherna ska börja― William Lindqvist, EIF

Unga Julius Kangaslahti, 18 år, byter Åboklubben TPS:s svartvita tröja mot EIF:s gröna tröja och kämpar om en plats i rampljuset.

Tre eller fyra backar

Mittbacken William Lindqvist hör med sina 121 matcher i herrettan till de mest rutinerade spelarna i EIF. Han känner en viss spänning inför premiärmatchen mot Jaro.

- Vi har väntat länge på att matcherna ska börja. Det blev ju tre veckor väntetid till när premiären sköts upp.

- Det kändes egentligen bra att premiären sköts upp för vi fick några nya spelare som nu fick mer tid på sig att komma in i laget, säger Lindqvist.

EIF:s William Lindqvist med bollen.
William Lindqvist spelade stabilt i sista träningsmatchen mot Pargas IF (2.5) på Centrumplan i Ekenäs. EIF:s William Lindqvist med bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Pargas IF,Pargas,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Åboland,Ettan,Tvåan (fotboll),fotboll,fotbollsspelare,william lindqvist

Han konstaterar på sitt lugna vis att premiärmotståndaren Jaro brukar höra till de lag som slutar i tabelltoppen i division 1.

- Jag tror det blir en jämn match mot Jaro. Jag har inte funderat särskilt mycket på premiärmotståndaren.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet med William Lindqvist:

Lindqvist säger att han och de nya försvarsspelarna, som anslutit sig till laget, har hittat varandra bra i försäsongens matcher.

- Vi har ju också ändrat lite på vårt spelsystem så att det ska passa de nya spelarna bättre.

För honom spelar det ingen större roll om EIF spelar med en tre- eller fyrbackslinje.

- Det känns nog säkert hemåt med de spelare som kommit. Jag är säker på att vi ska hålla ihop försvaret bra, säger Lindqvist.

Vilka lag finns i tabelltoppen?

Zacharias Ekström konstaterar att det är väldigt vanskligt att tippa vilka lag som kommer att vara i tabelltoppen när serien är slutspelad.

- Har det någonsin funnits någon klar favorit i division 1, frågar Ekström men nämner ändå Åbolaget TPS och VPS från Vasa. Det här lagen tjuvstartade serien med att spela oavgjort 1-1 på onsdagen (5.5) i Åbo.

- De har båda förstärkt sina lag, men en favorit är inte så lätt att säga.

Han tror att serien blir jämn och ser därför inte EIF:s mål att stiga till högsta serien som orealistiskt.

- Det är ett tufft mål och vi får se hur vi lyckas med att uppnå det, säger Ekström.

EIF:s Reza Heidari försöker gå förbi KTP:s Thomas Agyiri.
Reza Heidari (till höger) hör till de nya spelarna i EIF. EIF:s Reza Heidari försöker gå förbi KTP:s Thomas Agyiri. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ettan,Tvåan (fotboll),fotboll,fotbollsspelare,thomas agyiri

Zacharias Ekström vill inte avslöja vilka taktiska styrkor årets EIF har. Han säger ändå att spelartruppen är stor och att det är en bra sak.

Ingen publik i premiären

Säsongspremiären mellan EIF och Jaro spelas utan publik på Centrumplan i Ekenäs. Både lagledning och spelarna vill att läktarna så fort som möjligt fylls av åskådare igen.

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund beklagar att den första seriematchen spelas inför tomma läktare.

- Vi ska nog jobba hårt för att vi ska kunna ta in publik till vår följande hemmamatch, säger han.

Porträttbild på Guillem Santesmases.
EIF-tränaren Guillem Santesmases hoppas att publiken snart får komma till matcherna igen. Porträttbild på Guillem Santesmases. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ettan,fotboll,fotbollsspelare,tränare,Fotbollstränare,Guillem Santesmases

Guillem Santesmases säger att hemmapubliken är viktig för EIF.

- Man brukar ju säga att hemmapubliken är lagets tolfte spelare. Det håller jag med om. Förra säsongen hade vi en liten hejarklack som stödde oss fint.

- Hejarklacken stödde oss då det gick bra för oss, men de stödde oss till och med mera då vi hade motgångar, säger Santesmases och konstaterar att han hoppas att det snart är möjligt för publiken att se matcherna från läktarplats.

Nu jobbar klubben för att väcka liv i hejarklacken Eklöven igen.

Zacharias Ekström säger att publikens stöd behövs.

- Vi har ett tufft mål att stiga så vi behöver nog allt stöd vi kan få.

Tolv lag deltar i serien

Herrettans hela matchprogram finns på Bollförbundets webbplats.

Tolv lag deltar. Lagen spelar en dubbel serie. De sex bästa lagen fortsätter i en övre och de sex sämre i en nedre slutserie. De seriepoäng lagen samlat i grundserien får lagen med sig till slutserierna.

Slutserierna omfattar fem omgångar. Alla lag spelar alltså sammanlagt 27 matcher.

Segraren avancerar till ligan, serietvåan kvalar mot näst sista laget i ligan. De tre sämsta lagen trillar till division 2.

I herrettan spelar Ekenäs IF, FF Jaro (Jakobstad), IF Gnistan (Helsingfors), Jippo (Joensuu), HJK Klubi 04 (Helsingfors), KPV (Karleby), MP (S:t Michels), MuSa (Björneborg), PK-35 (Helsingfors), RoPS (Rovaniemi), TPS (Åbo) och VPS (Vasa).