Hoppa till huvudinnehåll

EU överens med Pfizer-Biontech om 1,8 miljarder vaccindoser de kommande åren

Bild på vaccindoser på rad. I förgrunden två sprutor.
EU får 900 miljoner vaccindoser med möjlighet att få 900 miljoner till. Bild på vaccindoser på rad. I förgrunden två sprutor. Bild: Patrick T. Fallon / AFP Pfizer,Biopharmaceutical New Technologies,vaccin

EU-kommissionen är överens med Pfizer-Biontech om en leverans av upp till 1,8 miljarder doser av deras coronavaccin, uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

"Jag är glad att meddela att EU-kommissionen just har godkänt ett avtal om garanterade 900 miljoner doser (+ möjlighet till 900 miljoner fler) med Pfizer-Biontech 2021-2023", twittrar hon från ett EU-toppmöte i Portugal.

Von der Leyen lyfter fram att mRNA-teknologin, som Pfizer-Biontech använder sig av, har visat sig vara både säker och effektiv.

Det nya avtalet, som har EU:s medlemsländers stöd, kommer att medföra att vaccinproduktionen sker inom EU och också se till att alla väsentliga komponenter bör hämtas från EU-länder.

Pfizer-Biontech meddelade i april att de tidigarelägger leveransen av 50 miljoner doser vaccin. Doserna kommer att levereras under det pågående andra kvartalet i stället för under årets sista kvartal.

Pfizer-Biontechs vaccin är det vanligaste i Finland, i synnerhet efter beslutet att Astra Zenecas preparat bara ges till personer mellan 65-69 år.

Källa: APTN, AFP