Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländsk kritik: "Regeringen har köpt popularitet med överdimensionerat coronastöd till kommuner"

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta.
Sannfinländarnas vice ordförande Riikka Purra intervjuades i Morgonettan på lördagen. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta. Bild: Silja Viitala / Yle maj,2021,Riikka Purra,Yle,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Sannfinländarna

Sannfinländarnas vice ordförande Riikka Purra beskyller regeringspartierna för att ha gett kommuner onödigt mycket pengar i coronastöd. Hon antyder att det var ett sätt att föra kommunalvalskampanj.

Enligt Riikka Purra har en del kommuner fått mera coronastöd än det behövs för att täcka kostnaderna för bekämpningen av epidemin.

– Det har lett till att det finns kriskommuner som nu uppvisar ett konstgjort positivt ekonomiskt resultat, säger Purra.

Hon intervjuades i Yle-programmet Morgonettan på lördagen.

Enligt Purra är det här ett sätt för regeringspartierna att förbättra sin popularitet med tanke på kommunalvalet.

– Det är klart att det här har betydelse för regeringspartiernas valkampanjer. Nu har kriskommuner kunnat lappa ihop ekonomin utan att man åtgärdat de egentliga problemen, som minskade statsandelar och ökande antal obligatoriska uppgifter, säger Purra.

Hon hävdar att en miljard euro av totalt tre miljarder i kommunalt coronastöd har gått till annat än utgifter för epidemihanteringen i kommuner.

– Regeringspartierna har svårt att föra valkampanj utan att ha något att dela ut till kriskommuner, lyder Purras beskyllning.

– Det är klart att kommuner behövde stöd för att klara epidemin, men stödet var överdimensionerat, enligt Purra.