Hoppa till huvudinnehåll

Det nationella hälsonödläget upphör i Spanien – hundratals personer samlades på gatorna för att fira

I Spanien kan människor nu resa mellan olika regioner för första gången på många månader då det nationella nödläget som infördes i oktober, på grund av coronaviruset, avslutades vid midnatt mellan lördag och söndag.

Alla restriktioner har ännu inte hävts. Slutet på det nationella nödläget innebär att riktlinjerna kommer att variera från region till region.

Men den nyvunna friheten gav spanjorerna orsak att fira. I Barcelona samlades hundratals människor för att dansa och festa, då det nattliga utegångsförbudet upphörde natten till söndag.

– Det är som nyår, säger 28-årige Oriol Corbella i Barcelona, där hävandet av utegångsförbudet möttes med rop, applåder och musik.

– Vi får lite normalitet tillbaka, frihet, men vi måste komma ihåg att viruset fortfarande finns kvar, tillade han.

Människor firar uppluckrade restriktioner på gatan i Barcelona.
Upphävandet av utegångsförbudet mottogs med rop applåder och musik i Barcelona. Människor firar uppluckrade restriktioner på gatan i Barcelona. Spanien,Barcelona,undantagstillstånd,coronavirus

Spanjorerna hade reseförbud medan turismen fick flöda fritt

Att hälsonödläget nu upphörde, kommer att leda till fler friheter, men det skapar även huvudbry för landets 17 regionala myndigheter som ansvarar för hälsovården.

Nödläget gav dem rätt att införa restriktioner såsom utegångsförbud på natten och förbud mot icke väsentliga resor mellan regioner.

Med undantag för några dagar under julen, har människor inte kunnat resa till andra regioner, åka på semester eller träffa släkten.

Avskräckta av mängden nya coronafall efter jul, lättade myndigheterna inte på reserestriktionerna under påskveckan, som normalt är högsäsong för resor i Spanien.

Men det som verkligen upprörde spanjorerna var det faktum att utländska turister kunde komma till Spanien på semester, medan spanjorerna förbjöds att resa till strandorter eller besöka nära och kära.

Myndigheterna uppmanar spanjorerna att vara på sin vakt

Trots att reseförbudet mellan regionerna och utegångsförbudet har upphört, försvinner inte alla restriktioner i Spanien. Regioner kan fortfarande begränsa öppettiderna och antalet gäster i barer och restauranger.

De kan också begära domstolsgodkännande för strängare åtgärder som att återinföra utegångsförbud, begränsa antalet personer som får samlas eller utvidga reseförbud.

Spanien är ett av Europas värst drabbade länder med nästan 79 000 dödsfall och över 3,5 miljoner fall av coronasmitta.

Myndigheterna uppmanar fortfarande folk att vara på sin vakt.

– Spanjorerna måste vara försiktiga med att inte få fel intryck av vad det hävda nödläget innebär... det betyder inte ett slut på begränsningarna, sa Fernando Simon, chef för samordningscentret vid hälsoministeriet, på torsdag.

Källa: AFP