Hoppa till huvudinnehåll

Nina Chydenius var nära att kräkas i terräng-FM men lyckades ta brons – hade lovat guld som födelsedagsgåva till tränaren: ”Jag tror han är nöjd ändå”

Nina Chydenius löper mot mål i terräng-FM 2020.
Nina Chydenius korsade mållinjen som trea. (Arkivbild) Nina Chydenius löper mot mål i terräng-FM 2020. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Nina Chydenius

Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius öppnade bushårt på damernas tio kilometer i FM i terränglöpning och låg länge tvåa. I slutskedet var hon nära att springa in i väggen men hon trotsade smärtorna och tog brons.

Chydenius slutade fyra efter en försiktig inledning i FM i landsvägslöpning tidigare i vår och hon var fast besluten om att inte göra samma misstag igen.

– Taktiken var att löpa hårt från början och titta hur länge det håller. Det lönade sig trots att jag hade lust att spy av utmattning då det var en kilometer kvar, säger hon till Yle Sporten efter tävlingen.

Chydenius tog i sin andra FM-medalj i terränglöpning i svit i Joensuu. Hon slutade trea också i Kurikka i fjol.

– Det här var en annorlunda tävling. Bronset var inte så säkert under de två sista varven. Jag var trött och jag kämpade. Jag är superglad över att det blev medalj. Det kändes som att den höll på att glida ur mina fingrar.

Födelsedagsgåva till tränaren

Nina Chydenius led av ätstörningar i flera år och talade öppet om de tunga åren i Sportliv i fjol. Nu säger hon att hon är precis där hon vill vara i sitt liv.

På sikt hoppas hon kunna trappa upp satsningen och prestera avsevärt tuffare tider.

– Jag har talat mycket med Camilla Richardsson och vi stöder varandra. Vi vet att om mina ben hålls hela och jag får träna hårt i tre–fyra år till så kan jag springa riktigt bra tider. Jag har tränat hårt i ett och ett halvt år, men om man ska löpa riktigt fort så tar det tid, säger hon och fortsätter:

– Jag är helt säker på att jag kan göra det.

Hon tillägnade FM-bronset till sin tränare Håkan Prest som fyllde 70 år i fredags. Hon hade lovat en guldmedalj som födelsedagsgåva.

– Jag tror att han är nöjd med brons. Men det var bra att ha löftet som morot. Då det kändes tungt med ett par kilometer kvar tänkte jag bara på att jag hade lovat till Håkan att springa hem en medalj, säger hon och skrattar.

Peiponen vann överlägset

FM-guldet på damer tio kilometer gick till förhandsfavoriten Johanna Peiponen. Hon gjorde guldrycket redan efter ett par kilometer och vann loppet med nästan en halv minut till godo på tvåan Klaara Leponiemi.

Susanna Saapunki, som avslutade sin elitkarriär i längdskidåkning för ett par månader sedan, slutade sjua.

Överraskande guld för Westling

Finlandssvenska Viola Westling som representerar Turun Urheiluliitto knep guldet i klassen damer 22 år. Westling avgjorde guldkampen i slutet av det fyra kilometer långa loppet och vann med fyra sekunder före Heini Ikonen.

– Jag är ganska överraskad att det blev seger. Visst var jag ute efter guldet men trodde att någon annan skulle ta det eftersom konkurrensen är hård.

– Jag visste inte så mycket om hur farten skulle bli och mest var det som ett testlopp för mig, säger Westling.

Samtliga resultat från tävlingarna hittar du här.

FM i terränglöpning, resultat:

Damer 10 km:

  1. Johanna Peiponen 35.27
  2. Klaara Leponiemi + 0.29
  3. Nina Chydenius Gamlakarleby IF + 0.37

Herrar 10 km:

  1. Jarkko Järvenpää 30.49
  2. Antti Ihamäki + 0.31
  3. Eero Saleva + 0.36

6. Björn Sandler IK Falken + 1.17

Herrar 15 år, 4 km:

  1. Ville Viitakoski 13.11
  2. Tero Korpi +9
  3. Eetu Valtola +23

7. Oliver Nordberg IF Kraft + 50

Damer 22 år, 4 km:

1. Viola Westling Turun Urheiluliitto 14.16

2. Heini Ikonen Jyväskylän Kenttäurheilijat +4

3. Sara-Elise Ruokonen Jyväskylän Kenttäurheilijat +11

9. Helena Knaapi Vasa IS +59
10. Andrea Lilja Vasa IS +1.01

Herrar 19 år, 6 km:

1. Matias Mononen Lahden Ahkera 19.02

2. Tuure Haapanen Turun Urheiliuliitto +2

3. Rasmus Krogell Kenttäurheilijat-58 +10

4. Alexander Ståhlberg IF VOM +36
5. Leonard Markén IF VOM +44