Hoppa till huvudinnehåll

Snabbt försämrat coronaläge oroar i Mellersta Österbotten: "Nu behövs invånarnas tålamod och försiktighet"

Mansperson i läkarrock står utomhus vid sjukhusentré.
Marko Rahkonen, infektionsöverläkare inom vårdsamkommunen Soite, vädjar nu till invånarna om att ta situationen på allvar så att man kan stävja den snabbt uppblossade smittkedjan i Karleby. Mansperson i läkarrock står utomhus vid sjukhusentré. Bild: Kalle Niskala / Yle Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite,överläkare

Nya coronafall fortsätter att ramla in i den snabbt uppblossade smittkedja som drabbat Mellersta Österbotten. Tre nya fall har bekräftats det senaste dygnet och samtidigt har antalet som satts i karantän stigit till omkring 250.

Det räcker med så väldigt lite för att coronasmittspridningen ska rusa iväg, konstaterar infektionsöverläkaren inom vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten Marko Rahkonen under det presstillfälle som ordnades digitalt på söndagen.

För bara en dryg vecka sedan var landskapet Mellersta Österbotten ännu helt utan nya smittor och incidenstalet låg i praktiken på noll. Idag, söndag, ligger incidenstalet på 19,4 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Den snabbt uppblossade smittkedjans ursprung är fortfarande okänt.

På söndagens presstillfälle rapporteras om tre nya fall. Det gör att man totalt är uppe i 14 fall som man idag känner till inom smittkedjan.

Också två av de nya fallen hör tyvärr ihop med massexponeringar, berättar Rahkonen. Den ena exponeringen har skett i årskurs fem i finskspråkiga Hållhagens skola i Karleby, den andra exponeringen har skett vid stadens yrkesinstitut, Kokkolan ammattiopisto.

- Totalt har vi nu omkring 250 personer i karantän. Det är utmanande att jobba med smittspårningen, vårt team har jobbat från tidig morgon till sen kväll med att ta kontakt med alla, säger Rahkonen.

Virusprover har skickats iväg för sekvensering och svar kring vilken virustyp det är fråga om väntas under de närmaste dagarna.

Vädjar om försiktighet

Marko Rahkonen betonar att även om läget ännu på inget vis är katastrofalt så har man ändå att göra med en rejäl försämring.

Därför vädjar han till invånarna i landskapet att ta situationen på allvar och följa gällande rekommendationer noggrant.

- Nu är det inte läge för stora sammankomster. Vi hoppas att alla som har möjlighet kunde följa rekommendationen om att jobba på distans, att man använder munskydd och att man söker sig till testning om man har symptom. Och gå inte på jobb eller till skolan om du känner dig det minsta krasslig, säger Rahkonen.

Karleby är centrum för smittkedjan, men enstaka fall har också uppdagats i andra kommuner, däribland Kaustby.

En fråga som Rahkonen ombes svara på under presstillfället är därför hur klokt det är att genomföra den hemmamatch som är inprickad i spelkalendern för KPV på torsdag. Fotbollsläktaren rymmer 450 personer.

- Enligt gällande restriktioner från Regionförvaltningsverket är matchen tillåten. Det är utomhus, man sitter i olika sektioner, håller avstånd och använder ansiktsmask. Men nog behöver man tänka efter ytterst noggrant om det ska vara tryggt, säger Rahkonen.

Flygbild på fotbollsplan.
KPV spelar hemma på torsdag och många har sett fram emot fotbollsmatchen. Flygbild på fotbollsplan. Bild: Stephan Zirwes / Getty fotboll,fotbollsplaner,flygbilder

Rahkonen medger att han är bekymrad över matchen, och hans allmänna råd är försiktighet.

- Nu behöver vi folks tålamod och ork, förhoppningsvis kan vi då få ner den här smittspridningen och få en lugn sommar, säger Rahkonen.