Hoppa till huvudinnehåll

Coronafall på Närpes högstadium – skolan går över till distansundervisning

En person sitter vid datorn vid ett bord och gör anteckningar.
En person sitter vid datorn vid ett bord och gör anteckningar. Bild: Compare Fibre/Unsplash distansstudier,studera

Över 80 personer är försatta i karantän efter att ett coronafall bekräftades i Närpes högstadium. Dålig tajming när läsårets sista prov närmar sig för eleverna, säger rektorn Monica Mattbäck.

Även om coronaläget blivit bättre på sistone är epidemin inte över.

På söndag kväll beslöt vård- och omsorgsnämnden i Närpes att försätta över 80 elever och personal i Närpes högstadium i karantän, samt att skolan övergår till distansundervisning fram till den 19 maj.

En person i personalen skolan fick symptom i torsdags och på lördagen bekräftades coronasmittan.

– I dag är alla på distans, precis varenda en, också de med särskilt stöd för att vi ska hinna ordna med deras undervisning resten av veckan. Hela skolan är tom nästan, jag och kanslisten på plats för tillfället, säger rektorn Monica Mattbäck på måndag morgon.

"De sista proven börjar dyka upp här för eleverna, så det är dålig tajming"

Coronafallet kommer olägligt, med tanke på att det är nära till skolavslutningen.

– De sista proven börjar dyka upp här för eleverna, så det är dålig tajming på det sättet. Vi måste ordna dem digitalt eller bedöma på annat sätt.

Många lärare har också exponerats, eftersom det har varit extra planering och möte inför skolavslutningen.

– Vi trodde, när vi nu är nere på basnivån, att vi skulle få vara kvar resten av läsåret, tillägger Mattbäck.

Hur förberedda var ni på att gå över till distansundervisning?

– Vi har varit två gånger tidigare på distans det här läsåret. Lärarna och eleverna vet hur det går till, så på det sättet var de förberedda. Men eleverna har sina böcker i skolan, så dem får de komma och hämta under dagen. Och lärarna fick åka in på mors dag och hämta sina grejer för att kunna undervisa hemifrån.

Monica Mattbäck, biträdande rektor i Borgaregatans skola sitter framför datorn i sitt arbetsrum.
Rektorn Monica Mattbäck trodde att de skulle få fortsätta med närundervisning resten av läsåret, i och med att coronaläget lugnat ner sig i Österbotten. Monica Mattbäck, biträdande rektor i Borgaregatans skola sitter framför datorn i sitt arbetsrum. Bild: Svenska Yle/Jessica Morney Rektor,grundskolan,Vasa,undervisning,monica mattbäck

Av dem som exponerats och försatts i karantän har 76 Närpes som hemkommun. Ett tiotal personer med annan hemkommun än Närpes har också försatts i karantän.

– Personen som smittats var bosatt i en annan kommun, berättar Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus.

Alla som rört sig i skolan uppmanas att testa sig vid minsta lilla symptom.

Tidningen Syd-Österbotten var först med nyheten.