Hoppa till huvudinnehåll

Estland godkände EU:s återhämtningsfond – samtidigt vann regeringen Riigikogus förtroende

Estlands parlamentsbyggnad i Tallinn.
Flaggan vajar över Estlands parlament Riigikogu. Estlands parlamentsbyggnad i Tallinn. Bild: Stanislav Moshkov Estland,Tallinn,Riigikogu

Estlands parlament Riigikogu godkände som väntat EU:s återhämtningsfond. Bara det EU-skeptiska partiet Ekre röstade emot.

Omröstningen slutade med 63 röster för och 19 röster mot.

Regeringen hade bundit omröstningen om EU:s återhämtningsfond till en förtroendeomröstning som den själv föreslog.

Regeringen vill ha en snabb och smidig process

Anledningen till regeringens originella förfarande var att det EU-kritiska oppositionspartiet Ekre ville förhala Estlands beslut.

Ekre hade lämnat in en lista med hela 700 ändringsförslag till propositionen om återhämtningsfonden. Partiet krävde en grundlig debatt.

Genom att binda ihop återhämtningsfonden med förtroendeomröstningen kan regeringen förbigå debatten.

Inför omröstningen hotade Ekres före detta partiledare Mart Helme enligt tidningen Äripäev att dra regeringen inför rätta.

- Om regeringen tvingar igenom beslutet så här måste den räkna med att vi kommer att vända oss till alla möjliga rättsinstanser för att stoppa det.

För att få det här nu nödvändiga stödet på 1,3-1,5 miljarder euro kommer vi från 2026 att börja betala tillbaka lite över en miljard på 30 år - det är ett bra avtal för Estland― Keit Pentus-Rosimannus, finansminister

Under den flera timmar långa debatten på måndagen sa finansminister Keit Pentus-Rosimannus, Reformpartiet, att återhämtningsfonden är en plus-affär för Estland.

- För att få det här nu nödvändiga stödet på 1,3-1,5 miljarder euro kommer vi från 2026 att börja betala tillbaka lite över en miljard på 30 år.

Regeringen försätter Estland i ett läge där vi ger bort en överdrivet stor del av vår suveränitet― Mart Helme, Ekre

Ekres partiledare Mart Helme säger att partiet slåss mot EU:s försök att kapa åt sig makten.

- Det är vad återhämtningsfonden egentligen handlar om. De lurar oss genom att erbjuda oss främmande pengar, säger han.

Om regeringen tvingar igenom beslutet så här måste den räkna med att vi kommer att vända oss till alla möjliga rättsinstanser för att stoppa det― Mart Helme, Ekre

Den kontroversiella delen av återhämtningsfonden handlar främst om hur EU finansierar stödpaketet.

Enligt överenskommelsen mellan EU:s regeringar kommer EU-kommissionen att få rätt att ta lån i EU:s namn. Hittills har EU inte haft rätt att förbigå EU-länderna.