Hoppa till huvudinnehåll

Polska solskenshistorian: Maria Andrejczyk kastade en av alla tiders spjutbågar efter skadehelvete och cancerbesked

Polska spjutkastaren Maria Andrejczyk slungar i väg spjutet.
Maria Andrejczyk är i fantastisk form efter alla problem. (Arkivbild) Polska spjutkastaren Maria Andrejczyk slungar i väg spjutet. Bild: AOP Maria Andrejczyk

Maria Andrejczyk hotade världsrekordet i spjutkastning i tävlingar i Split på söndagen. Polskans jättekast mätte 71,40 – bara 88 centimeter från Barbora Špotákovás rekordnotering.

Den 25-åriga polskan var påtagligt chockerad över resultatet. Hon förbättrade sitt personliga och samtidigt polska rekord med över fyra meter då hon som femte dam kastade över 70 meter med den nuvarande spjutmodellen.

– Jag känner mig överväldigad. Jag hade vissa men förväntningar men över 71 meter fanns inte på kartan, säger Andrejczyk på europeiska friidrottsförbundets webbplats.


Hon ligger med sitt färska rekord trea i alla tiders statistik. Endast Špotáková (72,28) och Kubas Osleidys Menendez (71,70) ligger före henne i rankningen.

Genombrott följdes av skadehelvete

Maria Andrejczyk var bara 20 år då hon slog till med 67,11 i kvaltävlingen i OS i Rio 2016. I finalen blev hon två centimeter från medalj då hon slutade fyra på 64,78. En grym besvikelse, men framtiden såg ljus ut.

Dagen efter spjutfinalen inleddes mardrömmen. Hon vaknade med axelsmärtor, som hon till en början försökte avfärda, men verkligheten kom i kapp. Axeln opererades i december 2016.

Skadan var allvarlig och hon missade hela 2017 och led fortfarande av sviterna året därpå.

Utöver axelbekymren led hon av konstant huvudvärk och andningssvårigheter. Röntgenbilder i oktober 2018 avslöjade att hon hade drabbats av osteosarkom, en typ av skelettcancer.

Beskedet var en chock för Andrejczyk men diagnosen var positiv.

– Det var inte alltför allvarligt. Jag visste att jag kunde återhämta mig och jag behövde inte genomgå cytostatikabehandling, sade hon i en intervju för World Athletics.

Första skadefria träningssäsongen på fem år

Motgångarna tog inte slut där. I januari 2020 skadade Andrejczyk hälsenan och drömmen om en medalj i OS i Tokyo kändes avlägsen.

Några månader senare kom emellertid beslutet att de olympiska spelen skjuts upp med ett år.

– Då det beskedet kom var jag salig, säger hon.

Med söndagens jättekast i bagaget ser hon med tillförsikt fram emot sommarens stora mål.

– Det här är första gången sedan 2016 som jag kunnat förbereda mig skadefri och utan hälsobekymmer. Det enda jag fokuserar på är allt det hårda jobb jag måste göra före OS.