Hoppa till huvudinnehåll

Rättegången om mordbranden i Eckerö inleds: Två kvinnor står åtalade för mord

En stuga vars gård är avspärrad med polistejp, lyktor och gravljus på marken.
Polisen larmades om branden sent på annandag jul i fjol. En stuga vars gård är avspärrad med polistejp, lyktor och gravljus på marken. Bild: ÅRTV Eckerö,mordbrand

I dag inleds en mordrättegång vid Ålands tingsrätt där två kvinnor står åtalade för mord.

Sent på annandag jul i fjol kom ett larm om att ett mindre hus brann i Eckerö på Åland.

Mannen som bodde i huset hade fått svåra brännskador men kunde ta sig till en granne som larmade. Mannen fördes med helikopter till Mariehamns centralsjukhus där han senare avled av skadorna.

Rätt omgående kunde polisen konstatera att branden var anlagd och bara ett par dagar senare häktades en kvinna född 1979 som skäligen misstänkt för mord och grov skadegörelse.

Några dagar senare häktades ytterligare en kvinna född 1983 på sannolika skäl misstänkt för mord och grov skadegörelse.

Ena kvinnan erkände

Under utredningens gång visade det sig att den yngre kvinnan och den avlidne mannen hade haft ett förhållande och den äldre kvinnan var en väninna till den yngre kvinnan.

Den äldre kvinnan erkände gärningen i slutet av januari, medan den yngre kvinnan inte har gjort några erkännanden.

Enligt polisen har motivet att göra med det efterspel som skedde då förhållandet mellan den yngre kvinnan och offret tog slut.

Vid ett skede var ytterligare en kvinna född på 1950-talet misstänkt och anhållen, men misstankarna mot henne avskrevs senare.

En person i röd rock med huvan på ledsagas till en rättegångssal av två väktare.
Den yngre kvinnan anländer till häktingsförhandlingen. En person i röd rock med huvan på ledsagas till en rättegångssal av två väktare. Bild: ÅRTV Eckerö,mordbrand,rättegång

Kastade bensin

Kvinnorna misstänks ha kastat bensin över mannen och sedan tänt på. Mannen lyckades ta sig brinnande ur bostaden, släckte elden på sina kläder och tog sig till ett närliggande hus för att få hjälp. Han hade också berättat för grannarna som han lyckades ta sig till, trots de svåra brännskadorna, vad som hade hänt. Dessutom hann mannen berätta vad han upplevt för en polispatrull på sjukhuset innan han avled.

Polisen har hört mellan 50 och 60 personer i målet och förundersökningsmatrialet är cirka 1 600 sidor.

Åtal väcktes i slutet av april

Den 29 april väckte landskapsåklagare Henrik Lindeman åtal mot de två kvinnorna och nu ska rättegången hållas. Fyra dagar är reserverade för rättegången och den sista dagen är planerad att hållas den 19 maj.

Om kvinnorna döms för mord är det enda straff som är möjligt enligt åklagaren livstids fängelse. Det innebär att man sitter en livstid, men tidigast efter tolv år kan man ansöka om villkorlig frigivning och att få straffet tidsbestämt.

– Livstid innebär i praktiken minst tolv år. Men man kan säga att ingen sitter någonsin livet ut men alla släpps inte heller efter tolv år, så där finns en skala där det finns stadganden som rättsväsendet ska ta ställning till då livstidsstraffet prövas, säger Henrik Lindeman.

Text: Owe Sjöblom, Ålands radio och tv