Hoppa till huvudinnehåll

Trots sviktande opinionssiffror tror Grönas Maria Ohisalo på ett klimatval i juni

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) besökte Österbotten på fredag
De grönas Maria Ohisalo besökte Österbotten på fredag. Bilden är från Seinäjoki. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) besökte Österbotten på fredag Bild: Tarmo Niemi / Yle inrikesminister

Det är bara en dryg månad kvar till kommunalvalet som ordnas i mitten av juni och De gröna backar i Yles senaste partimätning. Trots det anser partibasen Maria Ohisalo att det finns ett sug efter traditionella gröna teman.

De Gröna har gått bakåt rejält sedan Yles senaste partimätning, från 12,1 till 10,6 procent.

Däremot går det bra för De grönas gamla konkurrent Samlingspartiet. Samlingspartiet är just nu det största kommunpartiet i Finland.

Sviktande stöd i huvudstadsregionen och Nyland

Stödet för De Grönas minskar speciellt i huvudstadsregionen och Nyland. Det verkar som om Samlingspartiet håller sin plats som största parti i Helsingfors. Men De gröna ger inte upp.

- Vi ligger väldigt nära Samlingspartiet i opinionsundersökningarna och vi har kunnat visa att vi kan förnya Helsingfors. Vår kandidat Anni Sinnemäki har jobbat som biträdande borgmästare i många år och hon har gjort ett jättebra jobb. Hon skulle bli en väldigt bra borgmästare, säger Ohisalo.

 Juhana Vartiainen saapui kokoomuksen eduskuntaryhmän kokoukseen Helsingissä 6. toukokuuta 2021.
Kampen om borgmästarposten i Helsingfors är hård. Maria Ohisalo säger att Anni Sinnemäki (Gröna) skulle bli en bra borgmästare, men antagligen är det Juhana Vartiainen (Saml) som tar hem spelet. Juhana Vartiainen saapui kokoomuksen eduskuntaryhmän kokoukseen Helsingissä 6. toukokuuta 2021. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Samlingspartiet,riksdagen,Juhana Vartiainen

Lyckats engagera unga kandidater i svenska Österbotten

Däremot har De gröna inte speciellt många kandidater i svenska Österbotten. Vad det beror på vill inte Ohisalo gå in på. Hon konstaterar bara att De gröna har mycket att göra för att kunna vara ett parti för hela Finland.

- Vi gjorde ett bra kommunalval för fyra år sedan och nu hoppas jag att vi kan göra ett ännu bättre val, säger Ohisalo.

Många partier har ett generationsskifte på gång. Både SDP och Centern har haft det motigt med kandidatnomineringarna, medan De gröna i allmänhet har lyckats bra. Maria Ohisalo är nöjd med att De gröna i Vasa valkrets har lyckats engagera en hel del unga kandidater.

- Politiken finns till för alla människor, säger Ohisalo. Den finns inte någon annanstans.

De grönas ballonger.
Det är bara en dryg månad kvar till kommunalvalet och De gröna backar i Yles senaste partimätning. De grönas ballonger. Bild: Yle De Gröna,Gröna, Bernburg ,partier,kommunalval,ballonger

Partibasen Ohisalo ser just nu ett sug efter traditionella gröna teman. Ohisalo tror att kommunalvalet i juni blir ett klimatval.

- Folk börjar igen prata om välfärd, utbildning, klimatförändringen och alla de beslut man kan fatta på kommunal nivå. Det finns väldigt mycket man kan göra för klimatet på kommunal nivå, säger Ohisalo.