Hoppa till huvudinnehåll

"Det blir nog ännu sämre innan det blir bättre", bedömer Sofia som ser covid sprida sig som en löpeld i Nepal: "Här fungerar inte vården längre"

Covid-19-patienter behandlas utanför ett sjukhus i Kathmandu 9.5.2021
Covid-19-patienter behandlas utanför ett sjukhus i Kathmandu 9.5.2021 Covid-19-patienter behandlas utanför ett sjukhus i Kathmandu 9.5.2021 Bild: EPA-EFE/All Over Press Nepal,coronavirus,Katmandu

Jättelandet Indien kämpar med stora problem i kampen mot covid-19. Det lilla grannlandet Nepal har hamnat i skymundan, och här börjar läget bli helt katastrofalt.

- Vården fungerar inte längre, säger Sofia Olsson som arbetar i Nepal som landschef i Kathmandu för Kyrkans Utlandshjälp.

Enligt henne ligger Nepal ungefär två veckor efter Indien om man tänker på den explosionsartade spridningen.

Sofia Olsson
Sofia Olsson jobbar i Nepal för Kyrkans Utlandshjälp Sofia Olsson Bild: Yle / Sofia Olsson Kyrkans Utlandshjälp,Nepal,Sofia Olsson

- Alla sjukhus är nu fyllda med patienter, och syrgasen kommer inte fram från leverantörerna i tid. Bristen på respiratorer är enorm, och den medicin som kan hjälpa covidpatienter har också tagit slut på många ställen.

Många covidsjuka människor dör på grund av bristande grundläggande vård. Det finns inte tillräckligt med resurser för den här patientvolymen. Köerna till intensivvård är långa, och många hinner inte få vård i tid.

Landets regering har beslutat att företag måste upphöra med att producera syrgas för industriella ändamål och i stället fokusera på produktion av syrgas för medicinskt bruk. Skatter och avgifter sänks för de företag som importerar syrgas.

Sofia Olsson ute på fältet i Nepal.
Sofia Olsson upplever vardagen i Nepal Sofia Olsson ute på fältet i Nepal. Bild: Yle / Sofia Olsson Nepal,coronavirus,Sofia Olsson

Spridningen av viruset är extrem. Det är som en löpeld

Sofia Olsson ser eländet på nära håll - också i sina egna privata cirklar i det arbetsteam som hon arbetar med.

- Det här drabbar så väldigt många. I dag var det en familjemedlem till en av våra medarbetare som dog, och samma sak skedde i fredags. Och många på landsbygden har det mycket svårt.
 

Begravningsförberedelser i Kathmandu 9.5.2021
Begravningsförberedelser i Kathmandu 9.5.2021 Begravningsförberedelser i Kathmandu 9.5.2021 Bild: EPA-EFE/All Over Press Nepal,coronavirus

 Vaccineringarna kom igång - men sedan tog vaccinet slut

Sofia Olsson säger att vaccineringarna nog kom igång i Nepal, men att landet är beroende av Indiens export och då läget i Indien förvärrades stoppades exporten. Nu inväntas kinesiskt vaccin . 

Ungefär 10 procent av nepaleserna har fått sin första spruta och några har fått också den andra. De som vaccineras är främst personer som arbetar inom hälso- och sjukvård. 

En man får vaccinet Covishield (Oxford-Astra Zenecas vaccin som tillverkas i Indien) i Lukla i Nepal 23.4.2021
En man får vaccinet Covishield (Oxford-Astra Zenecas vaccin som tillverkas i Indien) i Lukla i Nepal 23.4.2021 En man får vaccinet Covishield (Oxford-Astra Zenecas vaccin som tillverkas i Indien) i Lukla i Nepal 23.4.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Nepal,coronavirus

På frågan om man kan se något hopp svarar Sofia Olsson med en suck:

- Det blir nog tyvärr först bara sämre innan det blir bättre.

Hon konstaterar att R-talet i Nepal är bland de högsta i världen. Det har legat på över 2,14. (R-talet används för att visa hur många personer en coronapositiv person smittar i snitt.)

- Spridningen av viruset är extrem. Det är som en löpeld. 

I dag träffade Sofia Olsson FN-chefen i Nepal - UN Resident Coordinator - som informerade henne om att Nepal nu har världens högsta grad av positiva testsvar. Den ligger runt 47-49 procent dagligen.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är allt över 5-8 procent oroväckande.  
 

 Den nepalesiska staten har nu bett om internationell hjälp

Olsson säger att den nepalesiska staten i går gick ut med en internationell vädjan om hjälp. Det behövs nu snabba leveranser av syrgas, respiratorer och mediciner. 

Problemet är att flygplatsen är stängd och all flygtrafik ligger nere, och det betyder att det kommer att ta tid att få fram hjälpsändningar.

Nog är läget i Indien fruktansvärt, men Nepal är dessutom eftersatt på så många olika sätt och har inte de resurser som Indien har

kroppstemperaturen mäts på migrantarbetare som kommer till Nepal från Indien
Kroppstemperaturen mäts på migrantarbetare som kommer till Nepal från Indien kroppstemperaturen mäts på migrantarbetare som kommer till Nepal från Indien Bild: AFP / Lehtikuva Nepal,coronavirus

Olsson konstaterar att läget i grannlandet Indien är lite annorlunda.

- Trots att situationen i Indien är fruktansvärd så är det ett land med betydligt större och bättre resurser än vad Nepal har. Detta gäller ekonomiska resurser, sjukvårdssystemet och också hur till exempel militären och den privata sektorn kan hjälpa till.

Sofia Olsson påpekar att det också för medier är betydligt enklare att nå ut med rapportering kring läget i Indien jämfört med Nepal eftersom det finns så många fler nyhetsbyråer, journalister och fotografer. De större mediekanalerna har väldigt lite representation i Nepal.

- Jag är rädd att de här två faktorerna i kombination gör att Nepal kommer att hamna i skymundan och i skuggan av Indien, både när det gäller att belysa situationen i Nepal och att få hit resurser från internationella samfundet.

Hur orkar man? 

Olsson konstaterar att "vi är nog stressade".

- Det värsta är att man i sin närhet hela tiden ser sjuka människor som inte får vård. Normalt är det ju så att en sjuk person vårdas. Så är det inte här.

- Man känner sig maktlös.