Hoppa till huvudinnehåll

Njut av värmen de närmaste dagarna – torsdagen kan föra med sig högsommarvärme i väster

Människor njuter av det soliga vårvädret vid Eira strand i Helsingfors den 18 april 2021.
Njut av värmen så länge den varar! Människor njuter av det soliga vårvädret vid Eira strand i Helsingfors den 18 april 2021. Bild: Lehtikuva väderlek,Helsingfors

I dag på tisdagen får vi njuta av vårens hittills varmaste dag. Vid mätstationen vid Helsingfors kassun uppmättes redan på måndag kväll 20,6 grader. Värmerekord har under tisdagen uppmätts i Kankaanpää och S:t Michel – 23 grader.

Och det kan bli varmare än så. Yles meteorolog Joonas Koskela säger att det vid 16–17-tiden kan bli 24 grader på sina håll i Södra Finland.

Det är varmt för årstiden i hela Södra Finland och ända upp till Uleåborg. I kusttrakterna i söder kan det vara lite svalare.

- I Lappland är det mulet och svalt just nu, i Norra Lappland till och med riktigt kyligt. Snöslask är att vänta både i dag och i morgon, säger Koskela.

Det fortsätter att vara varmt i Södra Finland de närmaste dagarna och temperaturerna stiger. På torsdag kan också Lappland räkna med varmare och soligare väder.

Torsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag. Då kan det bli högsommarvärme med temperaturer över 25 grader i Västra Finland.

I och med värmen kommer björkblomningen ordentligt i gång och det finns mycket pollen i luften.

Prognoserna över veckoslutet lovar ändå ostadigare väder till helgen, särskilt i sydväst. Det kan bli molnigare med regnskurar här och var.

Artikeln är en bearbetning av Yles Kevään lämpöennätys mitattiin Kankaanpäässä ja Mikkelissä, mittari pomppasi 23 asteeseen. Översättning: Sara Langh