Hoppa till huvudinnehåll

Bob Karlsson ska bli ny rektor för Kimitoöns gymnasium

Bob Karlsson
Bob Karlsson ser sig själv som en rektor som kan skapa delaktighet. Det tycker han är viktigt för mindre organisationer. Bob Karlsson Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bob karlsson

Bob Karlsson är för tillfället rektor vid Ekenäs högstadium, men har också tidigare arbetat som Raseborgs bildningsdirektör och som direktör för Utbildningsstyrelsens svenska enhet.

Orsaken till att Karlsson valt att söka tjänsten i Kimitoön säger han att är en vilja att utveckla sitt eget kunnande.

- Det är ju så att när man söker jobb så försöker man hitta saker som är lite annorlunda och det här var en möjlighet för mig att göra något jag inte försökt på tidigare, berättar Karlsson.

Bob Karlsson tycker också att det är särskilt spännande med ett gymnasium som har en marin inriktning, vilken har ser fram emot att vara med och utveckla.

- Jag vill gärna se mig själv som en rektor som skapar delaktighet och möjlighet att påverka utvecklingen. Sådant är så klart viktigt inom vilken organisation som helst, men kanske speciellt inom en liten, säger Karlsson.

Fastän Karlsson inte tidigare jobbat på ett gymnasium så ser han jobbet mera som ett ledarskapsjobb än ett lärarjobb. Därför vågade han ändå söka tjänsten.

Upplevelsen av Ekenäs och Raseborg

Bob Karlsson berättar att hans erfarenhet av att jobba inom bildningen i Västnyland till största delen varit positiv.

- Vi har jobbat mycket med IT-undervisningen och att synliggöra lärande. Det har varit en riktigt bra tid här och inget som jag smäller i dörrarna och sticker för. Det har varit goda år, säger Karlsson.

Flera utmaningar för mindre gymnasier

Fastän Karlsson ser att flera utmaningar finns för mindre gymnasier så tror han att en god profilering och gott rykte ändå ska få unga att välja gymnasierna på landsbygden.

- Så klart så kommer en smärttröskel emot i något skede, men det finns ändå inte så stor skillnad på gymnasier på landsbygden och på andra ställen. Sedan finns det också betydligt mindre gymnasier i vårt land än Kimitoöns gymnasium, säger Karlsson.

Ett fortsatt arbete för en andra stadiets utbildning i Kimitoön ser inte Karlsson som någon omöjlighet.

Bob Karlsson börjar sin nya tjänst som rektor för Kimitoöns gymnasium i augusti och ska tills dess färdiggöra sin tjänst i Ekenäs och ta en segelsemester där emellan.