Hoppa till huvudinnehåll

Den indiska coronavarianten sprids snabbt i Karleby – verkar kunna bekämpas med vaccin

Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad.
Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad. Bild: Anna Wikman / Yle coronavirus,Covid-19-provtagning,COVID-19,provtagning,österbotten

Ett fall av den indiska coronavirusvarianten har påträffats i Karleby. Coronasituationen som varit rätt så lugn under april eskalerade i och med valborgshelgen.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen berättar att sen förra veckans torsdag har situationen snabbt blivit värre i Mellersta Österbotten.

- Det senaste dygnet har det konstaterats sexton smittade, vilket är det högsta antalet på en dag, säger Rahkonen.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig nu i accelerationsfasen. Det rekommenderas att man rör sig i grupper på högst tio personer inomhus och tjugo personer utomhus.

- Situationen har eskalerat väldigt snabbt. Det är beklagligt men på något sätt förväntat. Särskilt eftersom det visar sig vara en variant som sprider sig i snabb takt, säger Pirjo Dabnell, chefsöverläkare på vårdsamkommunen Soite.

Vaccinet biter på varianten

Den närmaste tiden blir kritisk men vaccinet verkar bita på viruset.

- Informationen är ännu väldigt begränsad. Vi kan inte ännu säga om virusvarianten orsakar någon allvarligare sjukdom, säger Tuula Hannila-Handelberg, överläkare på THL.

Den indiska varianten av viruset påträffades redan i december i Indien.

Varianten har av WHO konstaterats som en oroväckande variant eftersom den smittar så lätt.

Sprids bland unga

Viruset sprids bland unga vuxna i Mellersta Österbotten.

- Vår oro är att viruset sprids till riskgrupperna och äldre som är mer sköra. Vi hoppas verkligen att den unga generationen får bukt med saken så att läget lugnar sig, säger Dabnell.

Det är ännu för tidigt att säga hur det blir med vårens studentfirande. Nu ska man bara fokusera på att undvika onödiga kontakter.

- Nu måste man undvika folksamlingar trots att vädret tillåter det, säger Rahkonen.

Dabnell vädjar till ungdomar som ser coronaviruset som en lätt förkylning.

- Även om man själv inte insjuknar allvarligt kan smittan sprida sig till andra, säger Dabnell.

Det gäller att fortsätta med munskydd, handsprit och tillräckligt avstånd för att förhindra smittorisken.