Hoppa till huvudinnehåll

Det blir allt vanligare att samma företagare tar över fler restauranger: "Genom att vara flera företagare delar vi på bördan"

Hotellet och minigolfbanan vid Airisto gästhamn i Pargas.
Bland annat gästhamnen och hotellet vid Airisto i Pargas drivs av nya företagare i år. Hotellet och minigolfbanan vid Airisto gästhamn i Pargas. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,airisto gästhamn i pargas

I sommar får många företag i bland annat restaurangbranschen nya företagare i Pargas. Många av företagarna som tar över är etablerade och driver flera företag parallellt med varandra. Vad är det som får de här företagarna att våga satsa, trots de osäkra tiderna?

I Pargas har bland annat Pargas gästhamn, Solliden camping, hotellet, Airisto och restaurangen i Kirjais i Nagu nya företagare för i år. Gemensamt för alla dessa företagare är att de redan driver ett eller flera företag, i kanske lite olika konstellationer.

"De har en fin gemenskap på Kirjais"

Krögaren Tom Hildén tog över sin femte restaurang i år då han numera också ansvarar för restaurangen i Kirjais i Nagu.

- Det är lite speciellt med Kirjais, jag har länge följt med dem. De har en fin gemenskap och kanske det är det jag tycker att är det mest fantastiska att få ta del av den, säger Hildén.

Även om coronapandemin ställt till det för restaurangföretagarna är Hildén ändå tacksam för att finländare överlag är bra på att följa regler. Han är inte särskilt oroad inför sommarsäsongen, men visst är det utmanande med många begränsningar.

- Nu är det som om man skulle ha haft händerna bakbundna. Man är ju van vid att om det har problem så jobbar man lite mera, så löser det sig, men det har man ju inte kunnat göra nu, säger Hildén.

Medelålders man i sin restaurang.
Tom Hildén driver nu fem olika restauranger. Någon tanke på att växa har aldrig funnits, det har bara blivit så. Medelålders man i sin restaurang. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,Tom Hildén

"Just nu gör man småföretagandet väldigt invecklat"

Hildén har aldrig planerat att ta över flera restauranger, utan det har bara blivit så. Men överlag tror han att det kommer att bli vanligare att samma krögare driver flera restauranger i framtiden.

- Jag tror nog det, för just nu gör man småföretagandet väldigt invecklat och det betyder också en hel del kostnader. Då blir det alltid enklare om man har ett lite större företag, men om man får problem blir ju problemen desto större också, säger Hildén.

Vad betyder det här för branschen?

- Om man tänker på kedjerestauranger så finns det en risk att det finns flera likadana restauranger. Men bara vi som är små håller vår personlighet tror jag att det är bra, säger Hildén.

"Jag vill väcka Airisto till liv igen"

I Pargas förbereder sig det äkta paret Isaac Visser och Jennifer Anckar-Visser för sin första säsong på Airisto. På Airisto kommer deras företag att sköta gästhamnen, hotellet och restaurangen inom de närmaste fem åren. Isaac Visser kommer från Nya Zeeland och omgivningen vid Airisto påminner om hans hemland.

- Jag har kommit hit under fem års tid och jag vill få stället att öppna upp och få kunderna att känna att stället väckts till liv igen, säger Visser.

Kvinna och man i restaurangen de driver.
Jennifer Anckar-Visser och Isaac Visser ser framemot att driva gästhamnen i Airisto under de närmaste fem åren. Kvinna och man i restaurangen de driver. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,airisto gästhamn i pargas

"Genom att vara flera företagare delar vi på bördan"

Isaac Visser driver många restauranger i bland annat Åbo och han hör också till den företagartrio som tar över Pargas gästhamn i år. Han ser många fördelar med att driva restaurang tillsammans med andra företagare i branschen.

- Genom att vara flera företagare delar vi på bördan. Jag tror att Covid-19 lärt mig att det inte handlar om konkurrens utan om samarbete. Det är viktigt att vi håller ihop, om du gör allt själv blir det mycket tyngre, säger Visser.

Visser tycker att det överlag är lättare att öppna en ny restaurang om du redan har en eller flera restauranger.

- Du stiger inte alltid in på ett nytt territorium. I alla mina restauranger använder vi samma kassasystem och samma leverantörer. Det gör det kanske inte lättare, men det bli mindre överväldigande att ta över en till restaurang då, säger Visser.

Men det är klart att flera restauranger även har sina baksidor. Ett problem är tidsbristen och att driva flera företag tär också på förhållandet. Men med rätt partner och samarbetspartner brukar det gå bra ändå.

- Vi är en grupp galna, likasinnade grabbar och vi har våra fruar och det är de som tar oss ner på jorden. Det fungerar, vi är olika på så många olika sätt, men vi har samma mål, säger Visser.

Hamnkontoret i Pargas gästhamn.
Isaac Visser är även en av företagarna som från och med i år driver Pargas gästhamn. Hamnkontoret i Pargas gästhamn. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,gästhamnar,pargas gästhamn

"Vi vet att det inte hänger på ett ställe"

Jennifer Anckar-Visser ser det också som en fördel att man som företagare har flera ben att stå på.

- Om något ställe för tillfället inte klarar sig så bra, kan ett annat ställe gå bra. Vi vet att allt inte hänger på ett ställe utan det finns flera möjligheter. Dessutom är det otroligt mångsidigt, vi har inte två dagar som ser likadana ut. Nackdelen är kanske stressnivån med att ha flera ställen, men jag tycker att vi båda två har ganska bra stresstolerans, säger Anckar-Visser.

Anckar-Visser tror att det är lättare att ta över flera företag om du redan är företagare.

- Kanske tröskeln är lägre att ta över nästa ställe och man får hela tiden mera erfarenhet, vilket gör att det kanske inte känns lika skrämmande att göra det på nytt, säger Anckar-Visser.

Bryggorna vid Airisto gästhamn underhålls.
För tillfället förnyas också bryggorna vid Airisto gästhamn. Bryggorna vid Airisto gästhamn underhålls. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,airisto

"Jag tror att vi alla är galna"

Visser tror också att det behövs en viss typ av personlighet för att våga satsa som företagare, trots osäkra tider.

- Jag tror att vi alla är galna, men det ger oss också en känsla av tillhörighet. Om vi alltid skulle välja det trygga alternativet skulle vi inte växa som personer, säger Visser.

För tillfället är Visser ändå nöjd med det antal restauranger han driver just nu.

- Jag har lovat min fru att jag inte ska öppna något stort. Men om jag delar på ansvaret med mina affärspartners blir det inte ett så stort projekt. Men det gäller också att veta när man ska sluta och jag tror att jag har nått min maxnivå. Nu vill jag koncentrera mig på att göra varje ställe så framgångsrikt som möjligt, säger Visser.