Hoppa till huvudinnehåll

Kandidat lämnar Samlingspartiet efter rasistiska kommentarer

Vasa stads logo nere vid vattnet.
Samlingspartiet i Vasa beslutade att utesluta Petteri Kalliola ur partiet. Vasa stads logo nere vid vattnet. Bild: Yle/Johanna Ventus Vasa,lyckliga vasa

Samlingspartiet i Vasa höll ett snabbinkallat möte på onsdag kväll på grund av de rasistiska kommentarer som en av partiets kommunalvalskandidater skrivit in i Yles valkompass.

Kandidaten Petteri Kalliola bad själv om utträde ur partiet tidigare på dagen och på onsdag kväll beslutade Vasa Samlingsparti att bevilja hans ansökan.

Enligt ett pressmeddelande har Kalliola sagt att han ensam vill bära ansvaret för kommentarerna och att han beklagar det som skett.

Kalliola är uppställd som en av Samlingspartiets kommunalvalskandidater.

Registreringstiden för kandidatlistorna löpte ut den 4 maj. Det betyder att det inte längre går att ändra listorna.

Partiet beslöt däremot på onsdagskvällen att Kalliola inte ska få synlighet i partiets valreklam.

Samlingspartiets lokalföreningar uppger att åsikter som Kalliola vädrat i valmaskinen inte på något vis delas av partiet.

Diskussion om Yles ansvar

När nyheten om Kalliolas grodor spred sig frågade sig också många vilket Yles ansvar är, när man tillhandahåller en plattform som Valkompassen.

- Vi har en viktig uppgift i att försvara yttrandefriheten och fritt politiskt yttrande, men också att avslöja hur människor som ställer upp i val tänker. Utöver det har vi naturligtvis ett ansvar för innehållet, säger Ville Seuri som är producent för Valkompassen.

Kalliolas kommentarer i valkompassen anser Seuri vara ett exempel på hur yttrandefriheten kan användas fel.

Kandidaternas öppna svar i Valkompassen modereras inte på förhand och en systematisk moderering av ett innehåll i Valkompassens storlek är mycket svår att genomföra.

Hittills har 16700 kandidater svarat på 26 frågor vardera.

Enligt Seuri förs det nu en bred diskussion inom Yle hur ett liknande fall kan undvikas i framtiden, bland annat utreds möjligheten till någon sorts automatisk moderering.

Petteri Kalliola har fått ändra sina svar i Valkompassen.