Hoppa till huvudinnehåll

Succésäsongen gav högt vitsord – nu tar Alexander Ståhlberg med sig mycket träningsmotivation till nästa vinter: ”Fick visa hur jag faktiskt kan åka skidor”

I Vuokatti fick han nästan maximal utdelning, i Lahtis fick han känna på världselitens tempo. Alexander Ståhlbergs vinter innehöll det mesta och gör att träningsmotivationen är hög in mot en ny säsong.

När Yle Sporten träffade Alexander Ståhlberg i höstas stod en ny säsong för dörren – en säsong där det stora målet var junior-VM och att mäta sina krafter mot den inhemska senioreliten.

Ett drygt halvår senare kan Ståhlberg blicka tillbaka på en kanonsäsong.

Han blev ett namn för den stora skidpubliken då han tog tre medaljer i junior-VM, han dominerade i junior-FM, gjorde starka insatser mot seniorer och fick göra världscupdebut.

Ståhlberg ger sig själv ett högt vitsord för säsongen men ingen fullpoängare.

– För att säsongen skulle få en tia borde jag ha tagit ett guld i junior-VM, så en nia. Två silver och ett brons kan man inte vara missnöjd med.

– Jag har aldrig lyckats på ett junior-VM fast jag känt att kapaciteten funnits, den här vintern fick jag visa att hur jag faktiskt kan åka skidor, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Alexander Ståhlberg i JVM.
Ståhlberg tog två silver och ett brons i junior-VM. Alexander Ståhlberg i JVM. Bild: Tomi Mäkipää/JWSC2021 längdskidåkning,alexander ståhlberg

Förutom medaljer plockar Ståhlberg med sig en stor dos träningsmotivation från den gångna säsongen.

– Jag har ändå alltid mycket motivation att träna, och sämre resultat har ibland gett en större motivation än segrar men det är roligt att jag fått resultat, säger Ståhlberg.

Motivation fick han också efter världscupdebuten i Lahtis. När skiathlonen avgjordes stod Ståhlberg sida vid sida med världens bästa åkare.

Uppgiften i Salpausselkä-terrängen blev tuff men han åkte alla varv och tog sig i mål.

– Fast man är bland de sista så ger det mycket erfarenhet och jag fick se vilket tempo de bästa håller. Det gav motivation att en dag vara där uppe i toppen, säger Ståhlberg.

Finns konkurrens i juniorklassen

Trots att Alexander Ståhlberg fått mäta sina krafter både mot den inhemska och internationella eliten ligger huvudsatsningen ändå på den egna juniorklassen till nästa säsong.

– Om man åker bra i juniorklassen så öppnas kanske dörren till seniorklassen, det hänger ihop. Finland har många bra juniorer på kommande så det gäller att se upp, säger han.

Ståhlberg lyfter också fram juniorvärldsmästaren i sprint Niilo Moilanen som en bra sparringpartner.

– Jag kan ta inspiration av honom och jämföra mig med honom på tävlingar i Finland, säger han.

Alexander Ståhlberg under världscupen i Lahtis.
I januari fick Ståhlberg debutera i världscupen. Alexander Ståhlberg under världscupen i Lahtis. Bild: Yle/Tomi Hänninen längdskidåkning,alexander ståhlberg

Mot ett nytt junior-VM

Nästa säsong ligger också den huvudsakliga målsättningen på junior-VM.

– Jag vill inte sätta för mycket press på mig själv, men så klart vill jag vara bättre än förra vintern då jag tävlade mot åkare som är ett år äldre. Jag får ju tävla ett år till i U20-klassen och nästa vinter är jag i min riktiga åldersgrupp, säger han.

Efter medaljsuccén i Vuokatti i vintras fick Alexander Ståhlberg också frågan om han ville åka till VM i Oberstdorf. Han valde ändå att tacka nej till en mästerskapsdebut på seniornivå.

– Det kändes inte rätt och jag kände mig inte redo. Någon gång ska vara första gången och det kunde ha varit både bra och dåligt.

Är det för tidigt att börja spekulera om OS?

– Det är svårt att säga, vi får se hur snabbt jag åker skidor nästa vinter. Det beror på om jag anser att jag är redo då, och åtminstone tror jag att jag är mer redo nästa år, säger Ståhlberg.