Hoppa till huvudinnehåll

Finland långt från täten då orienteringseliten var tillbaka i mästerskapssammanhang – skyhöga hemmafavoriten Schweiz klar etta i sprintstafetten

Schweiziska orienterarna springer över mållinjen som segrare.
Schweiz med Joey Hadorn, Elena Roos, Simona Aebersold, Matthias Kyburz knep en klar seger i orienterings-EM. Schweiziska orienterarna springer över mållinjen som segrare. Bild: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT orientering,Matthias Kyburz,Elena Roos,Joey Hadorn,Simona Aebersold

För första gången på två år var orienteringseliten tillbaka och tävlade om mästerskapsmedaljer. För Finland blev den första etappen avgörande och täten rymde i väg ordentligt. Schweiz stod däremot för trycket och knep en klar seger före Sverige och Norge.

Då de första stortävlingsmedaljerna på 18 månader delas ut i Schweiz är det hemmanationen som får stå högst upp på pallen.

Schweiz som var stor förhandsfavorit på hemmaplan då orienterings-EM startade med sprintstafett hade inget problem att leva upp till förväntningarna.

– Det kommer garanterat bli fler Schweiziska medaljer i de här mästerskapen, kommenterade Yle Sportens Magnus Eklöv i sändningen då ankaret Elena Roos tog sig över mållinjen.

Sverige och Norge kunde inte bjuda upp till dans. Roos var till slut nästan en minut före Sverige och Sara Hagström i mål. Norge knep tredje platsen med 1.29 upp till täten.

"Den placeringen får vi vara nöjda med"

Finland som ställde upp med laget Veera Klemettinen – Akseli Ruohola – Aleksi Niemi – Maija Sianoja kom inte åt att utmana om medaljerna. Inte ens nära.

– Jag har en känsla av att Veera kommer göra det riktigt bra i dag. Hon är kall, kommenterade Yle Sportens expertkommentator Saara Norrgrann inför starten.

Men Klemettinen blev efter direkt. Till slut växlade hon över till Ruohola som 15:e, en minut och 22 sekunder till täten. En minut för mycket slog Yle Sportens kommentatorer fast.

Veera Klemettinen under orienterings-EM i Schweiz.
Veera Klemettinen blev klart efter på den första etappen i sprintstafetten. Veera Klemettinen under orienterings-EM i Schweiz. Bild: SSL/Donatas Lazauskas orientering

Etapp för etapp blev differansen till täten större, men Finland plockade ändå placeringar.

Till slut blev placeringen inte alls så illa som det såg ut. Maija Sianoja kom till slut i mål som femma efter Tjeckien. Tidsmässigt var skillnaden till Schweiz ändå nästan tre minuter.

– Den placeringen får vi nog vara nöjda över, säger Yle Sportens expertkommentator Saara Norrgrann.

– Differensen till täten blev nog ändå för stor, slår Eklöv fast.

Artikeln korrigerad klockan 20.27: tidigare stod det felaktigt att Finland kom i mål som fyra.