Hoppa till huvudinnehåll

På tv idag: Första stortävlingen på två år – orienterarna gör upp om EM-medaljer i Schweiz

Maija Sianoja är Finlands ankare i sprintstafetten.
Maija Sianoja är Finlands ankare i sprintstafetten. Maija Sianoja är Finlands ankare i sprintstafetten. Bild: SSL / Timo Mikkola orientering

Orienterings-EM i Neuchâtel, Schweiz, är den första internationella tävlingen på över ett år. Det har hunnit gå två år sedan det senaste mästerskapet. Världseliten tar nu vara på chansen och ställer upp mangrant i EM-tävlingarna som avgörs på sprintsträckor.

Sprintstafett kommer att sätta punkt för orienteringselitens långa, internationella paus. VM i Norge 2019 är den senaste stortävlingen som arrangerades innan coronaepidemin slog till.

När EM nu avgörs i Schweiz har världseliten valt att ställa upp mangrant som uppladdning för VM senare i sommar. Sprintstafetten kommer därmed att hålla hög klass.

Det finländska laget Veera Klemettinen – Akseli Ruohola – Aleksi Niemi – Maija Sianoja kämpar om placeringar bland de sex främsta. Det blir ändå svårt att nå medalj. Schweiz är skyhög favorit på hemmaplan, men förhoppningsvis kan Norge och Sverige bjuda upp till dans i medaljstriden.

I EM tävlas det om medaljer i sprintstafett, knockout-sprint och sprint. Den finländska truppen i EM består av åtta damer och åtta herrar. Med i truppen finns Alexandra Enlund och Amy Nymalm från Pargas.

Sändningstider:

Torsdagen den 13 maj klockan 17.30:
Sprintstafett (Arenan)

Lördagen den 15 maj klockan 16.00:
Knock out-sprint (TV2)

Söndagen den 16 maj klockan 14.10:
Sprint (TV2)

Tävlingarna kommenteras på svenska av Magnus Eklöv och Saara Norrgrann