Hoppa till huvudinnehåll

Rutten lukt sveper över Danmark då 15 miljoner begravda minkar grävs upp igen – nu ska de brännas

En grävskopa gräver bland minkkadaver.
Cirka 13 000 ton minkar som varit begravna i ett halvår ska grävas upp igen för att brännas. En grävskopa gräver bland minkkadaver. Bild: Morten Stricker / EPA-EFE / All over press mink,kadaver,Danmark

En kraftig rutten stank kommer att svepa över Jylland i Danmark när miljontals döda begravda minkar grävs upp för att brännas nästa vecka.

Förra hösten avlivades alla 15 miljoner minkar i Danmark efter coronautbrott bland djuren på minkfarmar.

Minkarna begravdes, men det fick skarp kritik och nu ska de grävas upp igen för att brännas.

En lastbild släpper ner minkkadaver i en grav.
Minkarna börjar grävas upp nästa vecka. Grävarbetet förväntas räcka till mitten av juli. En lastbild släpper ner minkkadaver i en grav. Bild: Morten Stricker / EPA-EFE / All over press mink,kadaver,Danmark

Varför ska kadavren grävas upp?

En av orsakerna till kritiken är att människor är rädda att de döda djuren ska förorena närligga vattentäkter och sjöar. En av gravarna har redan tidigare flyttats eftersom den var placerad för nära en badsjö.

En annan orsak är att kadavren likt en skräckfilm steg upp till markytan. Incidenten var ett resultat av de ruttnande kadavrens gasproduktion och den lösa sandjorden på Jylland.

De grävdes ner igen – på ett 2,5 meters djup i stället för en meter. Snart därefter, i december 2020, fattades beslutet att gräva upp minkarna. Men på grund av smittrisken måste uppgrävningen vänta tills nu.

Minkkadaver i en grävskopa.
Myndigheterna varnar för en skarp, ruttnande lukt. Det kan också vara lite söt. Minkkadaver i en grävskopa. Bild: Morten Stricker / EPA-EFE / All over press mink,kadaver,Danmark

"Jag skulle inte öppna fönstren om jag bodde i närheten"

Minkarna täcktes av kalk då de begravdes för att förhindra smittspridning. Danmarks radio skriver att kadavrens konsistens och utseende därför kommer att likna fetaost.

Människor som bor i närheten av gravarna i Väst- och Mittjylland har varnats för en rutten stank.

– Om jag bodde i närheten skulle jag inte ha fönstren öppna och jag skulle inte hänga tvätt utomhus, säger Jan Reisz som är kontorschef på Danmarks miljöskyddsbyrå till DR.

Minkkadaver täckta av kalk.
Minkkadavrens konsistens kommer att påminna om fetaost, säger experter. Minkkadaver täckta av kalk. Bild: Morten Stricker / EPA-EFE / All over press mink,kadaver,Danmark

Beslutet att gräva upp minkarna fattades i december 2020. Uppgrävningen kan komma igång först nu, eftersom det inte längre finns risk för smitta.

Minkkadavren kommer att transporteras till 13 olika förbränningsanläggningar runtom i Danmark.

Källor: DR, SVT