Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten 14.5

coronatest
coronatest Bild: Elina Niemistö / Yle coronavirus,provtagning,Coronatestning

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

10 nya fall i Mellersta Österbotten och flera bekräftade fall av indiska varianten - nära samhällsspridning

Soite bekräftar 10 nya coronafall. Dessutom har man fått bekräftat fler fall av den indiska varianten.

I måndags skickade Soite sex positiva test på analys för att reda ut om det är frågan om andra virusvarianter och i onsdags fick man svaret att ett av testen är av den indiska. Idag, fredag, bekräftades att även de fem övriga är av den indiska varianten.

Under den gångna veckan har man konstaterat 46 positiva fall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Incidensen är 85 och kring 400 personer befinner sig i karantän.

Soite är nu på gränsen till fasen för samhällsspridning.

Den regionala coronagruppen rekommenderar att högst 10 personer samlas vid privata tillställningar inomhus och högst 20 utomhus.

Hälsostationen i Lochteå stängs för vecka 20 på grund av coronasituationen.

Karleby stad vädjar till unga och stänger biblioteken

Karleby stänger offentliga lokaler på grund av det försämrade coronaläget. Stadens museer och bibliotek hålls stängda till den 30 maj. Förhandsröstningen i kommunalvalet ordnas med specialarrangemang vid biblioteken.

Staden vädjar särskilt till unga och deras närmaste krets. Det försämrade coronaläget förutsätter att alla agerar ytterst ansvarsfullt också på fritiden.

Särskilt de som försatts i karantän ska följa anvisningarna samvetsgrant även om det första testresultatet är negativt. Staden ber invånarna att undvika sammankomster, iaktta säkerhetsavstånd och hygienanvisningar samt använda munskydd alltid då man rör sig på offentliga platser.

Dabnell: Vi försöker undvika att unga vuxna samlas

Läget i Mellersta Österbotten har eskalerat ordentligt sedan början av månaden.

I Karleby övergår gymnasierna till distansundervisning på måndag. Man stänger också stadshuset, stadens depå och kommundelskontoren 14–23.5 på grund av epidemiläget. Också ungdomslokalerna stängs.

Yle Österbotten pratade med chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Soite på fredag morgon

Räcker dessa åtgärder?

- Det återstår att se. Det verkar som att främst ungdomar och unga vuxna sprider smittan just nu. Vi försöker undvika att de samlas i grupp, säger Dabnell.

Ett nytt fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar ett nytt fall på fredag förmiddag. Totala antalet är nu 2437.

På torsdagen togs 72 test och incidensen är 17.

Fem nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har fem nya fall att rapportera. Det ger en summa på totalt 847 fall.

Under de senaste 14 dygnen har man haft 28 fall och incidensen är 14,5. Mellan en och tre personer får sjukhusvård på grund av coronan.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig på basnivån.