Hoppa till huvudinnehåll

HS partimätning: Sannfinländarna fortfarande största parti före Socialdemokraterna

TIll vänster en man i profil som har munskydd, till höger en man i kostym med en mikrofon framför sig.
Jussi Halla-ahos Sannfinländare ligger i topp i HS partimätning. Skulle val hållas idag, skulle partiet bli största parti. TIll vänster en man i profil som har munskydd, till höger en man i kostym med en mikrofon framför sig. Bild: Silja Viitala / Yle maj,2021,Helsingfors,borgmästare i Helsingfors,borgmästarval,Kommunalvalet 2021,Jussi Halla-aho

Med knappt en månad till kommunalvalet går det bra för oppositionspartierna. Enligt en färsk partimätning från Helsingin Sanomat är Sannfinländarna det populäraste partiet med ett stöd på 21,6 procent, samma siffra som i april. Samlingspartiet går framåt sedan den senaste mätningen.

I undersökningen frågades vem deltagarna skulle rösta på idag om riksdagsval ordnades idag.

Ordningsföljden på partierna är samma i den färska undersökningen, som i HS senaste partimätning som gjordes i april.

Den skiljer sig ändå från Yles senaste mätning för en dryg vecka sedan,där Samlingspartiet var största parti före Sannfinländarna och SDP.

Enligt HS mätning är statsministerparet SDP tvåa efter Sannfinländarna, 19 procent av deltagarna i undersökningen sa att de skulle rösta på Socialdemokraterna.

Partiets stöd har sjunkit med 0,7 procentenheter sedan den senaste mätningen. Sedan februari är sänkningen i stöd två procentenheter.

Samlingspartiet är trea i mätningen med ett stöd på 17 procent. Oppositionspartiets stöd steg med 0,8 procentenheter, vilket var den största ökningen i den här mätningen.

Centern tappar ytterligare stöd

Regeringspartiet Centern får ett stöd på 11,1 procent och är fjärde största parti, enligt mätningen. Trots hårda tag av partiordförande Annika Saarikko tappar partiet 0,3 procentenheter i stöd.

De Gröna är femte med samma stöd som i april, tio procent.

Stödet för SFP ligger på 4,4 procent enligt mätningen.

Omkring 2460 personer intervjuades för partimätningen.

Felmarginalen är 2,1 procentenheter åt båda håll, så alla förändringar i stöd hålls inom felmarginalen.