Hoppa till huvudinnehåll

Plötslig ökning i antalet sökande till Katedralskolan i Åbo – den ökade konkurrensen kan leda till längre skolresor för många

Katedralskolan i Åbo
Till Katedralskolan i Åbo är det 120 sökande som tävlar om 92 lediga platser. Katedralskolan i Åbo Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle Åbo,Aura å,astronomiskt observatorium,Katedralskolan,Grundskolor och gymnasier,skolbyggnader,vår,sommar

I år har det skett en plötslig ökning i antalet sökande som placerat Katedralskolan i Åbo som sitt första alternativ i den gemensamma ansökan till gymnasieutbildningar. Många sökande kommer från någon annan ort än Åbo, vilket leder till att konkurrensen om studieplatserna blir hård.

Det är 120 sökande som tävlar om 92 lediga platser. Vanligtvis brukar ungefär 100 sökande välja Katedralskolan som sitt första alternativ.

- Det är betydligt fler sökande än vad vi brukar ha. Vad det här konkret betyder är att det kommer att bli svårare att bli antagen och 28 sökande blir då utan en plats, säger Katedralskolans rektor, Marianne Pärnänen.

Eftersom systemet för den gemensamma ansökan tillåter sökande att söka till vilken skola de vill, betyder det att många av Åbos unga kan vara tvungna att hitta en plats på ett gymnasie längre bort.

- Studieplatserna delas ut till de som har de bästa medeltalen. Det är säkert många som har tänkt att de självklart har en plats på Katedralskolan som nu måste fara någon annanstans, säger Pärnänen.

Vad beror ökningen på?

Pärnänen misstänker att orsakerna till ökningen i antalet ansökande är många.

- Jag kan tänka mig att våra goda resultat i studentskrivningarna spelar en viss roll. Sedan har Åbo som stad många andra saker som säkert lockar. Kanske de sökande har planer på att fortsätta vid Åbo Akademi eller till Idrottsakademin, säger Pärnänen.

Överlag ser Pärnänen situationen som delvis positiv på så vis att gymnasiets bild utåt stärks av att många visar ett intresse av att studera just vid Katedralskolan. Den negativa sidan är också den att skolan inte kan erbjuda studieplatser till så många åboungdomar som tidigare.

Om det här är början på en trend är svårt att säga, säger Pärnänen. Vad som är klart är ändå det att årskullarna kommer att öka under de kommande 5-6 åren och kampen om gymnasieplatser kan hårdna.

Marianne Pärnänen
Marianne Pärnänen, rektor vid Katedralskolan i Åbo, säger att det vanligtvis rör sig om cirka 10 sökande från andra orter än Åbo. Det här året är de ändå betydligt fler. Marianne Pärnänen Bild: Yle/Annika Holmbom marianne pärnänen