Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att hitta vårdvikarier i Karleby – coronan räddar situationen i Vasa

En kvinna med håret bakbundet och skyddat tvättar händerna innan hon går in i en operationssal. Hon har på sig gröna kirurgkläder.
Personalbristen är värre i Mellersta Österbotten. Det är svårt att rekrytera sjukvårdare, även till populära avdelningar. En kvinna med håret bakbundet och skyddat tvättar händerna innan hon går in i en operationssal. Hon har på sig gröna kirurgkläder. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum,desinfektion,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,ansiktsskydd,handtvagning,handhygien,mun-nässkydd (sjukvård)

Det har varit knepigt att rekrytera tillräckligt med sommarvikarier inom vårdsamkommunen Soite i vår. I Vasa sjukvårdsdistrikt har situationen inte varit lika utmananade, det beror på coronapandemin.

Många som brukar resa utomlands för att arbeta inom vården stannar hemma i år. Det underlättar personalsituationen på Vasa centralsjukhus.

- Eftersom coronläget varit bättre hos oss är det många som valt att stanna hemma och jobba, säger Arja Tuomaala, chefsöverskötare på Vasa centralsjukhus.

Tidigare har det hänt att skötare och studerande som tackat ja till arbete på Vasa centralsjukhus ändrat sig då ett bättre erbjudande har kommit från utlandet.

­- Det här verkar inte bli trenden i år, säger Tuomaala.

Svårt att hitta sjukskötare i Karleby

I Mellersta Österbotten är läget annorlunda. Soites resurschef Heidi Gleviczky säger att hon märker en stor skillnad jämfört med tidigare år.

- Främst är det svårt att hitta sjukskötare, säger Gleviczky.

Det här beror på att de stora ålderskullarna nu nått pensionsåldern och dessutom gör pandemin behovet av personal större än vanligt.

Nu har Soite trots allt lyckats göra de flesta anställningar inför sommaren säger Gleviczky.

- Det är ett pussel som vi gör vårt bästa för att få ihop. Vi fördelar personalen så jämt vi bara kan mellan avdelningarna, säger Gleviczky.

För få utbildar sig inom vården

Inom Soite har man bland annat minskat på patientplatserna på vissa avdelningar under sommaren för att få personalen att räcka till.

En del avdelningar är också mera intressant än andra, inom Soite är det främst psykiatrin och barnavdelningen som lockar. Men också på de avdelningarna har det varit kärvare i år.

Heidi Gleviczky säger att personalbristen kommer att bli allt värre med åren, nu borde man se till att utbilda flera vårdare.

- Det handlar också om att göra jobbet attraktivt. Det är ett fysiskt tungt jobb där man har ansvar för andras människors liv och lönen är inte heller den bästa.

Österbotten har tillräckligt med vikarier

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt kommer ungefär 150 platser att täckas upp under sommaren. Man klarar sig med det i och med att polikliniker har förkortade öppettider under sommaren.

- Akuta enheter som bäddavdelningen behöver full kapacitet oberoende av årstid, säger chefsöverskötare Arja Tuomaala.

Personalen har känt av pressen och varit oroliga om de kan ta semester i sommar eller inte.

- Det som har varit jobbigast under hela det senaste året är förstås ovissheten. Men nu hoppas vi att läget hålls lugnt och blir ännu lugnare, säge Arja Tuomaala.