Hoppa till huvudinnehåll

Att rensa stötande innehåll på Facebook blev för mycket för Chris psyke – och fyra andra lästips för söndagskvällen

En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon.
De flesta av oss behöver inte se våldsamma inlägg i våra flöden på sociala medier efter som någon redan plockat bort det. En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon. Bild: Mostphotos smarttelefoner,Facebook,sociala medier

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Ny bok om Sveriges coronahantering: Folkhälsomyndigheten fick det mesta rätt

Sveriges hantering av coronan chockerade världen, men gjorde svenskarna fel? Johan Anderbergs bok Flocken menar att de svenska hälsomyndigheterna gjorde det mesta rätt ni sin pandemihantering.

Författarporträtt på Johan Anderberg.
Journalisten och författaren Johan Anderberg säger att boken inte är ett försvarstal för Sveriges coronahantering. "Däremot är det ett försök att förklara hur de tänkte", säger han. Författarporträtt på Johan Anderberg. Bild: Sara Mac Key / Abert Bonniers Förlag Johan Anderberg,Sverige,COVID-19

Boken har väckt en del diskussion. Det är självklart många i Sverige, liksom i grannländerna, som tycker landet har oförlåtligt höga dödstal. Över 14 000 döda är en siffra de nordiska grannländerna inte kommer nära ens om de slår ihop sina siffror.

De städar internet åt dig

De flesta av oss behöver inte se våldsamma inlägg i våra flöden på sociala medier. Det är för att det finns människor som jobbar dygnet runt med att städa undan det här materialet.

Chris Gray är en av dem som jobbat med att plocka bort stötande innehåll - ett jobb som gav honom symptom som påminde om posttraumatisk stress.

En suddig bild på en kvinna som ser ut att bli utsatt för våld i en säng.
Irländaren Chris Gray bedömde ungefär 100 olika slags innehåll per timme, mellan 600-700 inlägg på en åtta timmar lång arbetsdag. En suddig bild på en kvinna som ser ut att bli utsatt för våld i en säng. censurerade verk,sexuellt våld

Många med funktionsnedsättning utsatts för olika typer av våld

Barn och unga med olika former av funktionsnedsättningar löper klart större risk än andra barn och unga att råka ut för olika former av våld. Andrea Westerlund, Ida Nummelin och Jonne Tallberg har alla erfarenhet av hur det är att behandlas illa på grund av funktionsnedsättning, både som barn och unga och även i vuxen ålder.

Andrea Westerlund, Ida Nummelin, Jonte Tallgren
Andrea Westerlund, Ida Nummelin och Jonne Tallberg har erfarenheter av det som flera studier visar. Andrea Westerlund, Ida Nummelin, Jonte Tallgren Bild: Privat/Yle personer med funktionsnedsättning,funktionsnedsättning

Adopterade Eun-mi återvände till Sydkorea

Adopterade LiMarie Andersson (Eun-mi) visste tidigt att hon ville åka från Sverige tillbaka till Sydkorea, men först när hon mådde bra. När hon väl kom dit drabbades hon av en oväntad förälskelse och hemmakänsla.

Nu bor hon med sin familj i Sydkorea. Hon har lämnat sitt adoptivland och återvänt till sin biologiska familj.

Adopterade LiMarie Andersson visste tidigt att hon ville åka tillbaka till Sydkorea, men först när hon mådde bra. När hon väl kom dit drabbades hon av en oväntad förälskelse och hemmakänsla.
Eun-mi är född 1980. Hon kom till Sverige när hon var elva månader gammal och växte upp med adoptivföräldrar och lillasyster, också adopterad från Sydkorea, i ett hus strax utanför Boxholm i Östergötland. Adopterade LiMarie Andersson visste tidigt att hon ville åka tillbaka till Sydkorea, men först när hon mådde bra. När hon väl kom dit drabbades hon av en oväntad förälskelse och hemmakänsla. Bild: Simon Gate/Yle Sydkorea

Har du hunnit prova Yles valkompass? Om inte har vi den perfekta söndagsaktiviteten för dig!

Kommunalvalet närmar sig med stormsteg. Ifall du inte redan vet vem du ska rösta på eller vill kolla ifall du valt rätt kan du ta hjälp av Yles valkompass! Över 15 000 kommunalvalskandidater från hela Finland har alltså svarat på valkompassen, och över 30 000 kandidater ställer upp i valet.

Någon gör valkompassen på mobilen.
Mer än 30 000 kandidater ställer upp i kommunalvalet, av dem har ungefär hälften svarat på valkompassfrågorna. Någon gör valkompassen på mobilen. Bild: Belén Weckström / Yle valkompasser,Kommunalvalet 2021,Svenska Yle