Hoppa till huvudinnehåll

Det är utmanande att driva ekologiskt värdshus: "Allting återvinns och ges tillbaka till verksamheten här"

Gustav Söderström har tillsammans med sin fru drivit ett ekologiskt värdshus och B&B i många år i Sibbo. Tanken att sträva efter ett ekologiskt hållbart liv både privat och i företaget har funnits med redan länge.

- Det ekologiska har levat med oss redan från den tiden vi jobbade som trädgårdsmästare på Överby trädgårdsskola.

Idén till verksamheten kom från de två husen.

- Vi funderade på vad vi ska göra med dem, när vi bara är två personer med ett stort egnahemshus ännu till. Min frus dröm har alltid varit att ha café och kanske ett bageri, berättar Gustav Söderström.

Box Bed and Breakfast utifrån
Paret Söderström ville göra något med det stora huset. Box Bed and Breakfast utifrån Bild: Mathias Gustafsson / YLE ekologisk hållbarhet,närbild

Företaget är nästan helt och hållet ekologiskt, förutom vissa produkter som är svåra att få tag på.

- De senaste fem åren har vi varit med i ett projekt som heter Portaat Luomuun. Där finns olika steg att komma upp till med de varor vi bjuder på och vi ligger på 95 procent, alltså det högsta trappsteget.

Ekologisk mat
Nästan alla produkter är ekologiska. Ekologisk mat Bild: Mathias Gustafsson / YLE ekologisk mat,närbild

Kräver noggrann planering

För att kunna hålla den ekologiska standarden året runt med så många råvaror som möjligt ser paret till att köpa in alla rotfrukter från lokala odlare på hösten och sätta dem i jordkällaren som finns på gården.

- Här har vi biodynamisk palsternacka som kommer från Majvik gård. De finns här i källaren över vintern tills nypotatisen kommer, berättar Gustav.

Gustav Söderström på cafégården
Rotfrukterna måste förvaras i jordkällaren för att hålla hela vintern. Gustav Söderström på cafégården Bild: YLE/Stefan Paavola Sibbo,handelsmans café
Fisk är aldrig ekologiskt

Det som är svårt eller nästan omöjligt att hitta som ekologiskt är det som kommer från våra skogar och vatten.

- Fisk är aldrig ekologiskt. Bär och svampar kan vara ekologiska ifall skogsägaren har certifierat sin skog som ekologisk. Alltså kunnat bevisa att skogen inte gödslas eller att det används bekämpningsmedel i den. Det här gör vi hemskt lite i Finland men ändå måste det finnas ett certifikat, förklarar Gustav Söderström.

För att få kalla en produkt ekologisk måste den har producerats enligt EU:s regler för ekologisk produktion.
Det finns ingen ekologisk märkning just för fisk. Däremot finns MSC märkningen som berättar om att fisken har fångats enligt regler om hållbarhet.

Intill värdshuset finns en liten örtagård där paret Söderström odlar kryddväxter. De får inte heller säljas som ekologiska eftersom de små odlingarna inte har certifierats.

- Nä, det har vi aldrig gjort. Det räcker för oss själva att vi vet att allt som kommer härifrån är ekologiskt.

En man står vid ett solur i en trädgård.
Snart spirar det i örtagården igen. En man står vid ett solur i en trädgård. Bild: Yle / Mira Bäck hus,trähus,gustav söderström

En bit ifrån står två värmekomposter och en handfull bollkomposter och som så småningom väntar på att bli tömda. De ger näringsrik humus och är en viktig del av kretsloppet.

- Hit för vi de matvaror som blir över i köket och komposterar dem. Nu är här lite över 30 grader men det kan stiga upp till 70 grader i de här värmekomposterna. Här komposteras det i 3-4 månader och sen flyttar vi det i bollkomposterna där det får vara till följande vår eller höst, lite beroende på.

- Så allting återvinns och ges tillbaka till verksamheten här, konstaterar Gustav Söderström.