Hoppa till huvudinnehåll

Rymliga M/S Roope skeppar skräp från hela Åbolands skärgård, men: "Släpa inte med er annat än det ni verkligen behöver"

M/S Roope sköter om att avfallskärlen på närmare 40 öar i den åboländska skärgården töms varje vecka sommartid.

Tack vare en avfallspress på fartyget ryms nästan en veckas avfall ombord utan att man behöver åka och tömma det mellan varven. Det berättar Roopes skeppare Kari Lahtinen.

- Till vårt arbete hör också att tömma de septiktankar som Håll Skärgården Ren har utplacerade på olika ställen runt om i Skärgårdshavet. Dessutom ordnas insamlingar av skrot och farligt avfall på ett antal holmar varje sommar. I år blir det första veckan i juli.


Förpackningsmaterial och kartong tar mycket utrymme hos oss

Under de år Kari Lahtinen har jobbat för Håll Skärgården Ren har mängden avfall ständigt ökat och han hoppas att folk skulle lära sig att tänka efter innan de åker ut i skärgården.

- Släpa inte med er annat än ni verkligen behöver. Förpackningsmaterial och kartong tar mycket utrymme hos oss. Kom ihåg att metall faktiskt går att återvinna.

Hanna Haaksi är projektexpert vid Håll Skärgården Ren. Hon konstaterar att organisationen under sina dryga 50 år har fått skärgårdarna, både i insjöarna och vid kusten, att bli renare, men att det också finns jobb kvar att göra.

- På Saimen får vi ett nytt fartyg som är av samma typ som det vi har här på Skärgårdshavet, berättar Hanna Haaksi.

Också en del förbättringar är att vänta i Skärgårdshavet, som ska få fler sugtömningsstationer. Förra sommaren var det många som semestrade i finska vatten, vilket också syntes i mängden avfall som lämnades av vid stationerna. Sammanlagt samlades det in över hundra kubikmeter septikavfall under säsongen.

- Under de två senaste åren har vi fått fem eller sex nya sugtömningsstationer, men det behövs åtminstone fem till.

Hanna Haaksi sitter bredvid skeppshunden Igor
Hanna Haaksi trivs tillsammans med den i skärgården berömda skeppshunden Igor. Hanna Haaksi sitter bredvid skeppshunden Igor Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skeppshund

Jobbet ombord på M/S Roope är kräver mångsidighet. Linda Johansson från Aspö utbildar sig till vakthavande styrman och har fått sommarjobb på fartyget.

- Jag fick veta att det fanns ett jobb ledigt här och jag behöver praktik, vilket inte har varit lätt nu på grund av pandemin. Jag har dessutom alltid varit intresserad av den här organisationen och av att själv hålla skärgården ren.

Folk för sitt avfall till de soppunkter det är meningen att de ska föra det till. Men säkert kan allting bli ännu bättre

Förutom att ta hand om avfallet som hämtas från öarna, får hon köra fartyget och bekanta sig med maskinrummet.

- Jag tycker själv att avfallshanteringen fungerar bra ute i skärgården. Folk för sitt avfall till de soppunkter det är meningen att de ska föra det till. Men säkert kan allting bli ännu bättre.

Linda Johansson styr M/S Roope
Linda Johansson får praktik för sin utbildning ombord på M/S Roope. Linda Johansson styr M/S Roope Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,håll skärgården ren

En annan fördel med jobbet ombord, förutom praktiken, är att hon nu får se mera av hela skärgården.

- Annars brukar jag vara hemma på Aspö sommartid och sköta vår egen gästhamn.

Samvaron ombord på fartyget är också viktig för trivseln.

- En rolig sak ombord är skeppshunden Igor, som jag känner från förr.