Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Simosas: "Jag är mest lik Muminmamman av alla i Mumindalen"

Kjell Simosas
Kjell Simosas gör musikprogrammet Supernova på Yle X3M. Kjell Simosas Bild: Björn Fagerholm Kjell,Yle X3M,kjell simosas

Vad är enligt Kjell Simosas det svåraste med att vara radiopratare? Vilken låt är den sämsta han någonsin spelat i sitt musikprogram? Varför är han mest lik Muminmamman? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till redaktören Kjell Simosas.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer eller grupper ställa frågor till varandra. Näst i tur i denna serie är redaktören Kjell Simosas.

Kjell Simosas har arbetat i många år som radiopratare på Yle X3M. För tillfället gör han programmet Supernova där han spelar ny musik och intervjuar de största artisterna. Ett flertal av hans intervjuer hittas på Arenan under namnet Backstage med Kjell Simosas. Kjell gillar den lite tyngre musiken och sjunger själv i bandet Bob Malmström.

Kjell har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, artisten Henri Vuortenvirta, artisten Alva Nygård, journalisten Christian Vuojärvi, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Geir Rönning och författaren Kaj Korkea-aho.

En ung kvinna med blont hår och vit skjorta står framför en häck med rosa blommor. Det är sommar.
Alva Nygård ger ut låtar under artistnamnet Alva Elle. En ung kvinna med blont hår och vit skjorta står framför en häck med rosa blommor. Det är sommar. Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth Alva,alva elle

Alva Nygårds fråga: Vad är enligt dig det svåraste med att vara radiopratare?

– Det svåraste måste nog vara att alltid försöka vara på bra humör. Har man en värdelös dag eller något otrevligt har hänt en så får det inte höras i etern. Jag är en positiv person som oftast är glad så jag har ytterst sällan dåliga dagar. Under alla mina år som radiopratare har jag endast bett om att få vara ledig en gång, det var när min far gick bort.

Geir Rönning
Geir Rönning blev sjunde i svenska Idol 2010. Geir Rönning Geir Rönning

Geir Rönnings fråga: Vilken är den sämsta hitlåt du som radiopratare har varit tvungen att spela?

– På den gamla goda tiden fick jag CD-skivor med ny musik som artister ville att jag skulle spela. Jag fick en gång en skiva med Jason Derulos nya dänga som heter Wiggle. Jag hann inte lyssna på låten före sändningen så jag lyssnade på den för första gången när den gick live i mitt program. Den låten var så otroligt värdelös så jag var tvungen att stoppa den och bryta CD-skivan i två bitar, säger Kjell och skrattar.

Emma Aarnio
Emma Aarnio spelar handboll i VästeråsIrsta HF. Emma Aarnio Bild: Lina Johansson handboll,emma aarnio

Emma Aarnios fråga: Vilken Muminkaraktär är mest lik dig?

– Vad jag kommer ihåg från Mumindalen är att Muminmamman ofta står i köket och hjälper alla andra i Mumindalen. Jag älskar att stå i köket och jag tycker om att hjälpa mina vänner och ställer alltid upp om jag bara kan. Så eftersom köket är en helig plats för mig så är jag nog mest lik Muminmamman.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Kjell om han skulle vilja resa till mars, vad han drömmer om och hur en perfekt dag ser ut för honom.