Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Syndafloden, semestertittning och sommarens coronaregler

En bild tagen genom ett flygplansfönster. Utanför fönstret syns en vy över åkrar i Finland. Bilden är tagen i september 2020.
Känns det jobbigt att hålla koll på alla reserestriktioner? Svenska Yle har sammanställt vad som gäller i sommar. En bild tagen genom ett flygplansfönster. Utanför fönstret syns en vy över åkrar i Finland. Bilden är tagen i september 2020. Bild: Silja Viitala / Yle september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finland,Finnair,flygplan,landskap,moln,flygbilder,turbiner,wing configuration

God söndag! Här kommer några lästips för veckoslutet.

Att resa i coronatider: Det här gäller sommaren 2021

Måste utländska båtturister ta coronatest i Finland? Vad gäller för barn som ska resa till Finland och hur många test ska vuxna finländare räkna med efter turistresan utomlands?

Svenska Yle sammanställde vilka coronaregler som gäller för resor i sommar.

Kuvassa on näkymä lentokoneen ikkunasta syyskuussa 2020.
Vi listar coronareglerna för dig som ska resa in och ut ur Finland. Kuvassa on näkymä lentokoneen ikkunasta syyskuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finland,Finnair,flygplan,resenärer,kabiner,fönster,moln

"Syndafloden" som satte sprutt på evolutionen

När man har några veckors sommarsemester och det råkar sammanfalla med blött och kyligt väder, då får man lätt känslan att “jamen det regnar ju för jämnan nuförtiden”.

Men det har varit värre. Mycket, mycket värre. Vad sägs om ett planetomfattande, två miljoner års ösregn?

Klicka här för att läsa mer om "syndafloden" som blev startskottet för dinosauriernas herravälde.

Atacamaöknen i Chile.
Pangaea var en torr och ogästvänlig kontinent, tills de karnska regnen började falla. Atacamaöknen i Chile. Bild: Marcus Rosenlund antofagasta

10 coola tittningstips för heta semesterdagar

Vare sig du tillbringar semestern ensam i stan eller med stor släkt ute på landet finns det sannolikt stunder när du längtar efter en befriande film eller en fängslande serie.

Svenska Yles kritiker Silja & Johanna listar sina bästa tittningstips – klicka här för att kolla in dem! Alla tio hittar du förstås på Yle Arenan.

En laptop på ett bord, på skärmen ser man bilder från filmen Mannen utan minne, serier Kommissarie Lewis, Kentä laidalla, Bärtil, Aikuiset och Sommaren 85.
Svårt att veta vad du borde titta på härnäst? Vi tipsar om några filmer och serier att bekanta sig med! En laptop på ett bord, på skärmen ser man bilder från filmen Mannen utan minne, serier Kommissarie Lewis, Kentä laidalla, Bärtil, Aikuiset och Sommaren 85. Bild: Yle / montage Clas Christiansen Arenan,Aikuiset (tv-serie),Vid plankanten,Mannen utan minne,Bärtil,Kommissarie Lewis,Sommaren 85

Hettan i Kanada och USA: Kan den också komma till Finland?

Inte på över 80 år har kanadensarna och främst invånarna i staden Lytton i brittiska Columbia fått svettas i nästan 50 graders hetta.

Väderfenomenet som kallas omegahögtryck dyker upp nästan varje år, säger meteorologen Mika Rantanen.

Vilken sommar Finland står i tur, eller snarare har otur, är omöjligt att säga.

Klicka här för att läsa mer om vad omegahögtryck är för något.

Personer sover i ett nedkylningscenter som upprättats med anledning av värmeböljan i Nordamerika.
Människor flyr undan värmen till så kallade nedkylningscenter. Den här bilden är tagen i Oregon i USA som också drabbats av värmeböljan. Personer sover i ett nedkylningscenter som upprättats med anledning av värmeböljan i Nordamerika. Bild: AFP / Lehtikuva värmebölja,USA

Hur ser det ut vid ett björnide?

Visste du att det lönar sig spana uppåt och omkring dig snarare än ner på marken om du vill hitta ett björnide i naturen?

I närheten av björnens vinteride finns det alltid många tydliga tecken på att björnens närvaro. Det kallas även för björnens styckebesked; skrapmärken på träd och knäckta trädstammar.

Lär dig om björnen och dess ide tillsammans med Mattias Kanckos i Pedersöre!

Rivmärken efter björn på tall.
Björnen berättar om sin närvaro genom bland annat skrapmärken. Rivmärken efter björn på tall. Bild: Ilse Klockars / Yle Pedersöre,mattias kanckos