Hoppa till huvudinnehåll

2pac

Tupac Amaru Shakur, född Lesane Parish Crooks den 16 juni 1971 i East HarlemManhattan i New York, död 13 september 1996 i Las Vegas i Nevada (mördad), var en amerikansk rappare, även känd under sina artistnamn 2Pac och Makaveli.

Tupac var en av de mest inflytelserika hiphopartisterna någonsin, med stor internationell framgång. Han är den rapartist som sålt flest album genom tiderna och Tupac var även en framgångsrik filmskådespelare och en framträdande samhällsaktivist. MTV rankade Tupac som tvåa på deras lista över tidernas största MC:s. Han har blivit en kulturell ikon till följd av sina framgångar och influenser inom musiken och poesin.

Tupacs låtar handlar om att växa upp bland våld i gettot, om rasism och andra samhällsproblem samt om konflikter med andra rappare. Hans musik är känd för sina råa beskrivningar av våld, narkotika- och alkoholmissbruk i ett budskap som förespråkar politisk, ekonomisk, social och etnisk jämlikhet. Tupac har kritiserats för sina kontroversiella låttexter om våld och narkotika.

Tupac blev mål för stämningar och fick även erfara många andra juridiska problem. Han blev bland annat skjuten fem gånger och rånad i lobbyn i en inspelningsstudio i New York. Efter händelsen växte Tupacs misstankar om att andra personer inom rapindustrin hade haft kännedom om händelsen och ändå inte varnat honom. Denna kontrovers hjälpte till att sätta igång rivaliteten mellan East Coast- och West Coast-hiphopen. Tupac dömdes senare för sexuella övergrepp. Efter att ha avtjänat elva månader av sitt straff släpptes han från fängelset efter ett överklagande som finansierades av Marion "Suge" Knight, VD:n för Death Row Records. I utbyte mot Suges bistånd gick Tupac med på att släppa tre album under skivbolaget.

I september 1996 mördades Tupac när han åkte i en bil på väg till en nattklubb. Mordet har aldrig klarats upp och det finns en mängd teorier om vem som utförde det och varför. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar