Hoppa till huvudinnehåll

Aaliyah

För hennes självbetitlade album, se Aaliyah (musikalbum).

Aaliyah Dana Haughton (artistnamn Aaliyah, uttal; ah-lee-yah), född 16 januari 1979 i Brooklyn i New York, död 25 augusti 2001 i Marsh Harbour i Abaco i Bahamas, var en amerikansk artist, skådespelare och modell. Hon föddes i Brooklyn i New York, men växte upp i Detroit i Michigan. Som barn var hon med i TV-showen Star Search och uppträdde tillsammans med Gladys Knight. Som tolvåring skrev hon kontrakt med Jive Records och Blackground Records tack vare hennes farbror Barry Hankerson. Han presenterade henne för R. Kelly som blev hennes mentor, och även låtskrivare och producent på hennes debutalbum Age Ain't Nothing but a Number. Albumet sålde tre miljoner exemplar i USA och blev certifierad dubbel platina av Recording Industry Association of America (RIAA). Efter anklagelser om ett olagligt äktenskap med Kelly, avbröt Aaliyah sitt kontrakt med Jive och skrev på för Atlantic Records.

Aaliyah jobbade tillsammans med producenterna Timbaland och Missy Elliott på sitt andra album, One in a Million, som sålde 3,7 miljoner exemplar i USA och över åtta miljoner exemplar över hela världen. År 2000 var Aaliyah med i sin första stora film, Romeo Must Die. Hon bidrog till filmens soundtrack, vilket bland annat gav singeln "Try Again". Låten toppade Billboard Hot 100 och har även gett Aaliyah en nominering till Grammy Award för bästa kvinnliga R&B-sångare.

Efter Romeo Must Die var Aaliyah med i filmen Queen of the Damned. Hon släppte sitt tredje och sista album, Aaliyah 2001. Den 25 augusti 2001 omkom Aaliyah och åtta andra personer i en flygplanskraschBahamas efter att ha gjort en musikvideo till singeln "Rock the Boat". Piloten, Luis Morales III, var olicensierad vid tidpunkten för olyckan och hade spår av narkotika och alkohol i kroppen. Aaliyahs familj stämde senare Blackhawk International Airways, och en uppgörelse nåddes utanför domstolen mellan parterna. Efter hennes bortgång har Aaliyahs musik fortsatt att uppnå kommersiell framgång med flera nya utgåvor. Med en albumförsäljning som är uppskattad till mellan 24 och 32 miljoner exemplar över hela världen, har Aaliyah fått smeknamnet "Princess of R&B". Tillsammans med de jämngamla sångerskorna Brandy och Monica anses hon ha satt ny agenda för R&B-genren under början av 90-talet med sin unga ålder och innovativa musik. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar