Hoppa till huvudinnehåll

Alma Cogan

Alma Cogan (egentligen Alma Angela Cohen), född 19 maj 1932 i Whitechapel, död 26 oktober 1966 av blodcancer, var en brittisk sångerska.

Hon började som vokalist i en orkester redan som femtonåring och uppträdde sedan i olika varietéer innan hon kom till London, där hon var med i kören i musikalen High Button Shoes. 1952 blev hon känd som vokalist och tillhörde Englands största skivartister 1955 - 1960.

Till hennes största internationella framgångar hörde låtar som Tell Him (1963), Tennessee Waltz (1964) och The Birds And The Bees (1965). I hennes hemland England var hon dock som mest populär under slutet av 1950-talet och i början av 60-talet. Ovan nämnda titlar blev aldrig några framgångar i Storbritannien, men desto större framgångar i Sverige och Danmark. I England är hon känd för låtar som "Willie Can", "Why Do Fools Fall in Love", "Sugartime", "Just Couldn't Resist Her With Her Pocket Transistor" och låten "Dreamboat" som blev listetta 1955. Trots uteblivna listframgångar som skivartist i England under 1960-talet, så var hon fortfarande en populär scenartist i sitt hemland, såväl med egna framträdanden och även som musikalartist i musikalen "Oliver".

Alma Cogan var inte bara popsångerska. Hon hade också en repertoar som balladsångerska och var en populär scenartist. Det har givits ut flera cd-boxar med hennes repertoar. Alma Cogans balladrepertoar spelas ofta i radio på BBC:s kanal 2, främst i programmet "David Jacobs Collection."

Trots sin svåra sjukdom uppträdde hon "to the bitter end". Under en turné i Sverige 1966 svimmade hon och avbröt en PR-turné för skivan "Hello Baby" som spelats in exklusivt för Sverige. Hon fördes hem och hamnade på sjukhus i London, England. Då hade hon varit sjuk under en längre tid. Hon avled på London Hospital endast 34 år gammal.

^ Dead Rock Stars Club @ efortress.com (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar