Hoppa till huvudinnehåll

Amy Winehouse

Amy Jade Winehouse, född 14 september 1983 i London, död 23 juli 2011 i London, var en brittisk sångerska och låtskrivare, känd för sin djupa kontraaltröst och sin eklektiska blandning av musikgenrer som R&B, soul och jazz. Winehouse debuterade 2003 med albumet Frank, som hyllades av kritiker och nominerades till Mercury Music Prize. Uppföljaren, Back to Black, utgavs 2006 tillsammans med hitsingeln "Rehab". Med sex Grammy Award-nomineringar och fem vinster, satte Back to Black det dåvarande rekordet för flest vinster av en kvinnlig artist under en och samma kväll. Detta gjorde Winehouse till den första brittiska kvinnan att vinna fem Grammys, däribland tre inom de fyra huvudfälten: Best New Artist, Record of the Year och Song of the Year.

14 februari 2007 vann hon en BRIT Award i kategorin Best British Female Artist och var även nominerad till Best British Album. Hon har vunnit Ivor Novello Awards tre gånger; 2004 för Best Contemporary Song med låten "Stronger Than Me", 2007 för Best Contemporary Song med "Rehab" samt 2008 för Best Song Musically and Lyrically med "Love Is a Losing Game". Back to Black var 2000-talets bästsäljande album i Storbritannien. Winehouse har nämnts som en influens till populariteten av kvinnliga musiker och soulmusik samt för att ha återvitaliserat brittisk musik.

Winehouse hittades död den 23 juli 2011 i sin bostad i London. Polisen har rapporterat att hennes dödsorsak är "hittills oförklarad" och att bortgången var "icke-misstänkt". Winehouse familj och vänner närvarade vid hennes begravning den 26 juli 2011. (Från Wikipedia)

  • Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

    Spelade låtar