Hoppa till huvudinnehåll

Angelique Kidjo

Angélique Kidjo, född 14 juli 1960 i Ouidah, Benin, är en beninsk-fransk sångerska, musiker och låtskrivare som är känd för sina mångfaldiga musikaliska influenser och kreativa musikvideor.

Kidjo föddes i Ouidah i Benin. Från och med sex års ålder uppträdde hon med sin mors teatergrupp vilket gav henne ett intresse för musik och dans. De pågående politiska konflikterna i Benin gjorde att Kidjo flyttade till Paris omkring 1982. Efter att ha sjungit som körsångerska för lokala artister under ett antal år bildade hon sitt eget band. I slutet av 1980-talet hade hon etablerat sig som en av de mer populära liveartisterna i Paris.

Kidjo talar engelska, fon, franska och yoruba flytande. Hon sjunger på alla dessa språk och använder sig ofta av zilin, en traditionell sångteknik från Benin. Hennes musikaliska influenser omfattar afropop, zouk, kongolesisk rumba, jazz, gospel och latinsk musik. Hon har även blivit influerad av sina barndomsidoler Bella Bellow, James Brown, Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Miriam Makeba och Carlos Santana.

Bland hennes hitlåtar återfinns Agolo, Aye och Batonga. Hon har spelat in egna versioner av George Gershwins Summertime och Jimi Hendrix Voodoo Child, och har samarbetat med Dave Matthews, Kelly Price, Branford Marsalis, Robbie Nevil, Cassandra Wilson och Carlos Santana. Hon har även spelat in en sång till Jim Carreys film Ace Ventura: Den galopperande detektiven rider igen.

Kidjo har blivit Grammy-nominerad för bästa musikvideo 1995 och bästa världsmusikalbum 1999 och 2003. År 2002 utsågs hon till UNICEF-ambassadör. Hon är gift med musikern och musikproducenten Jean Hebral.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar