Hoppa till huvudinnehåll

Benjamin

Mansnamnet Benjamin är ett hebreiskt namn (בִּנְיָמִין Binyamin) som betyder lyckans son (egentligen son av högra handen eller son av södern). Benjamin var enligt Bibeln Jakobs son med Rakel och Josefs yngste och enda helbror. Benjamins bröder for till Egypten för att skaffa föda när Josef fick makten där. Benjamin, som var yngst och Jakobs favoritson, fick stanna hemma hos sin far, men Josef lyckades förmå bröderna att hämta även honom. Namnet har latiniserats till Beniaminus. Smeknamn för Benjamin är Benna, Benne, Benjiman, Benny, Benjy, Ben, Benjo, Benji och Benke.

Namnet var tidigare mycket ovanligt, men populariteten har ökat mångfalt under 1980- och 1990-talet. I äldre generationer finns det bara några hundra som heter Benjamin. Den 31 december 2008 fanns det totalt 8 796 personer i Sverige med namnet, varav 5 310 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 473 pojkar namnet, varav 312 fick det som tilltalsnamn.

Med anspelning på den bibliska berättelsen har "Benjamin" använts som uttryck för den yngste i en samling män, till exempel "med sina 41 år är han Benjamin i denna sextett".

Namnsdag: 28 december, (1986–1992: 16 augusti).

^ Behindthename.com
^ SCB Namnstatistik
^ Exemplet är hämtat ur När Var Hur 1960, sid. 345. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar