Hoppa till huvudinnehåll

Bessie Smith

Elizabeth "Bessie" Smith, född 15 april 1894 i Chattanooga, Tennessee, död 26 september 1937 i Clarksdale, Mississippi, var en amerikansk sångerska, en av de stora jazz- och bluessångerskorna.

Redan som 13-åring for hon på turné tillsammans med en annan stor bluessångerska, Ma Rainey. Hon började spela in skivor 1923 och var under resten av decenniet en storsäljare för bolaget Columbia för vilket hon gjorde samtliga sina skivinspelningar (hennes sista inspelningar från 1933 gavs i och för sig ut på etiketten Okeh, men denna ägdes då av Columbia). Hon lanserades på film 1929 i St.Louis Blues.

Smith sjöng en dramatisk, djupt melankolisk form av blues och kallades för The Empress of the Blues. Under depressionen minskade hennes popularitet. Bessie Smith avled efter en bilolycka. Enligt vissa uppgifter förblödde hon då man vägrade ta in henne på ett sjukhus endast för vita. Denna version har dock ifrågasatts av flera andra källor som menar att hon förblödde redan på väg till sjukhuset.

Smith har förblivit en stor bluesikon och tjänat som förebild inte enbart för bluessångerskor som Billie Holiday utan även för sångerskor inom helt andra genrer såsom Kajsa Grytt.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar