Hoppa till huvudinnehåll

Bing Crosby


Harry Lillis ”Bing” Crosby, född 3 maj 1903 i Tacoma, Washington, död 14 oktober 1977 i Madrid, Spanien, var en amerikansk sångare och skådespelare. Han var särskilt känd som sångare och var mycket populär på 1940- och 1950-talen.

Crosbys största hit var inspelningen 1942 av Irving Berlins White Christmas, som har blivit en av världens verkliga storsäljare. Till 1998Elton John gjorde sin sång England's Rose till prinsessan Dianas minne var singelinspelningen den som sålts i störst antal exemplar - enligt uppgift mer än 50 miljoner exemplar. Bing Crosby gjorde sammanlagt ca 1 700 grammofoninspelningar under sin karriär. Av dem blev inte mindre än 22 s.k. guldskivor, vilket innebär att de såldes i mer än en miljon exemplar i USA.

Bing Crosby föddes i Tacoma i Washington och växte upp tillsammans med Al Rinker (bror till sångerskan Mildred Bailey). Crosby och Rinker uppträdde som en sång- och pianoduo när de upptäcktes av den enormt populära orkesterledaren Paul Whiteman. Whiteman kombinerade duon med ytterligare en vokalist, Harry Barris, och i denna sättning gjorde de stor succé som "Paul Whiteman's Rhythm Boys". Tillsammans med Whitemans orkester gjorde Crosby också sin filmdebut King of Jazz (1930). Detta var hans stora genombrott och därefter var han en eftersökt artist på scen och i radio.

Bing Crosby hade från 1930 till 1950-talet regelbundna radioframträdanden och när TV blev ett allt mera dominerande medium kom även TV med i bilden. Bing ställde tidigt krav på radioproducenterna att programmen skulle vara inspelade i förväg och det fick till följd att man tvingades sätta in resurser för att utveckla inspelningstekniken, något som också kom att påverka videotekniken.

Bing Crosby gifte sig 1930 med Dixie Lee, som blev mor till fyra barn. Efter att Dixie Lee avlidit träffade Bing Kathryn Grant, som blev hans maka 1957. Hon var då jämnårig med Gary Crosby, hans äldste son. Med Kathryn fick Bing ytterligare tre barn.

Bing Crosby var en hängiven golfspelare och en av hans golfvänner var medspelaren i filmserien ”Två glada sjömän i XXX” nämligen Bob Hope. Det var också i samband med en golfrunda i Madrid i Spanien, som Bing Crosby avled av en hjärtattack. Han valdes in i World Golf Hall of Fame 1978. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar