Hoppa till huvudinnehåll

Cacka Israelsson

Karl Erik "Cacka" Israelsson, född 23 augusti 1929 i Stockholm, död 10 januari 2013 i Uppsala, var en svensk friidrottare och sångare, verksam under pseudonymen Kaeris.

Cacka Israelsson var svensk landslagsman i friidrott. Han blev svensk mästare i längdhopp 1951 och på 110 m häck 1952. Åren 1951 till 53 gjorde han ett tiotal landskamper. Israelsson deltog också vid de olympiska spelen i Helsingfors 1952, där han placerade sig som sjunde man i längdhopp. Dessutom är han en av de sju landslagsmän som grundade friidrottsföreningen Bromma IF 1952. Cacka Israelsson har även varit sångare, kompositör och sångtextförfattare.

Cacka Israelsson gjorde debut i radio i början av 1950-talet, då han medverkade i ett program som hette Idrott för ungdom. Han medverkade 1952 i radioprogrammet Speldosan lett av Sigge Fürst. I november samma år kom den första 78:a-varvaren Cool Water och Gamle Willie Goon på skivmärket Odeon som han hade fått skivkontrakt med.

Sin största framgång fick Israelsson med Gamle Svarten som spelades in den 10 september 1954. Han turnerade i folkparkerna, och fick till och med en egen föreställning på Chinateatern. Han uppträdde ibland med sin trio som senare blev en sextett, Western Pop Six. Han hade en viss förkärlek till countrymusik och kallades av många för "countryns stålfarfar" i Sverige, en titel han bar med stolthet.

Cacka Israelsson har också medverkat i några spelfilmer på 50-talet bl.a. Kärlek på turné från 1955 med Per Oscarsson och Georg Rydeberg i de ledande rollerna. Han har också spelat in reklamfilmer för bl.a. SJ. Dessutom har han arbetat som reklamtecknare och gjort många skivomslag.

Han pensionerade sig från musiklivet 1979 och bodde i Uppsala med sin fru. (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar