Hoppa till huvudinnehåll

Christina Lindberg

För den svenska country- och dansbandssångerskan, se Christina Lindberg (sångare).

Britt Christina Marinette Lindberg, född den 6 december 1950 i Göteborg, är en svensk journalist och skådespelare, tidigare fotomodell. Christina Lindberg växte upp i Tolered med två yngre syskon. Hon studerade på latinlinjen och planerade att läsa vidare till arkeolog. Hennes modellkariär startade med att hon poserade som badflicka i några dagstidningar. I 18-årsåldern fick hon erbjudanden att börja posera naken för herrtidningar.

Lindberg har medverkat i 23 långfilmer av i vilka hon i flertalet framträtt naken. Hon har spelat mot en mängd kända skådespelare såsom Carl-Gustaf Lindstedt, Ernst Günther, Tor Isedal, Leif Ahrle, Heinz Hopf och Stellan Skarsgård.

Hennes andra film råkade bli den första färgfilm som spelades in i Tunisien. Med sin tredje film uppmärksammades hon internationellt och spelade så småningom in filmer i både Japan och Tyskland.

Hennes förmodligen mest kända insats är som den stumma och enögda hämnerskan i filmen Thriller - en grym film från 1974. Det var Thriller som inspirerade Quentin Tarantino till den berömda Kill Bill. Tarantino har i intervjuer uttryckt sin beundran för både filmen och Lindbergs rolltolkning. Den ökande pornografin inom nakenfilmen tilltalade inte Lindberg och 1975 rymde hon helt enkelt från inspelningen av Nathalie som regisserades av Gerard Damiano. Hon sökte till Scenskolan men blev inte antagen. I stället valde hon att fortsätta med posering och att skriva sex-spalter för olika herrtidningar. Hon studerade också journalistik på Poppius journalistskola.

Lindberg förlovade sig 1974 med Bo Sehlberg, som 1984 blev ägare till den anrika tidskriften Flygrevyn. Sedan Sehlbergs död 2004 är Lindberg ägare, tillika ansvarig utgivare och chefredaktör.

Lindberg är intresserad av mykologi och 1993 producerade hon tillsammans med Bo Sehlberg en 20 minuter lång instruktionsfilm om svampplockning betitlad Christinas svampskola.

Hon är även engagerad i djurrättsfrågor och debatterar ibland i ämnet, särskilt vad gäller jakt och rovdjursfrågor.

(Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar