Hoppa till huvudinnehåll

HANA

Xbox 360 är den andra TV-spelskonsolen från Microsoft, och utvecklades i samarbete med IBM, ATI och SiS. Den relaterade onlinetjänsten Xbox Live låter spelare spela online och ladda ner material såsom arkadspel, speldemos, trailers, TV-serier och filmer. Xbox 360 är uppföljaren till Xbox, och konkurrerar med Sonys Playstation 3 och Nintendos Wii inom sjunde generationens konsoler.

Xbox 360 avtäcktes officiellt den 12 maj 2005 och mer detaljerad information angående lansering och spel kom vid E3-mässan samma år. Det är den första konsolen som erbjudit nära samtidig lansering över tre stora försäljningsregioner (Europa, Japan och USA). Konsolen sålde ut helt vid releasen (med undantag för Japan) och hade i augusti 2009 sålt 31 miljoner enheter världen över. Konsolen har sålts i sex olika varianter, "Core", "Arcade", "Premium", "Pro", "Elite" och "Slim", där var och en har sina egna tillbehör och funktioner.

Enheten var från början endast tänkt att klara av en maximal upplösning på 1080i men kan sedan oktober 2006 även visa 1080p med hjälp av en mjukvaruuppdatering.

Systemet är utformat för att tjäna som en mediahubb och kan kopplas in på ett hemmanätverk. På så vis kan den visa/spela upp bilder, musik, och om man har Windows Media Player 11 även filmer, som strömmas till konsolen från en persondator.

Frontpanelen (även kallad "faceplate") är utbytbar på ett sätt som kanske närmast för tankarna till vad som är kutym i mobiltelefonbranschen. Skal vars utseende inspirerats av bl a olika spel finns tillgängliga till systemet.

^ Gamespot - $299 Xbox 360 Elite official, Pro 'phased out' (Från Wikipedia)

Anmäl föråldrade/felaktiga uppgifter 

Spelade låtar